Hlavní obsah

Kocour se narodil s obrácenýma nohama, zachránil ho průkopnický zákrok

Novinky, Markéta Klánská
Fargo

Kocoura Corkyho od prvních okamžiků na světě provázela smůla. Narodil se s těžce deformovanými zadními končetinami, a když byl asi před měsícem nalezen, vypadalo to, že se nevyhne uspávací injekci. Nakonec se na něj ale přece jenom štěstí usmálo. Ujali se ho v útulku v Severní Dakotě, kde také podstoupil náročnou operaci. Nyní se zdárně zotavuje.

BEZ KOMENTÁŘE: Kocourek Corky po úspěšné operaci obrácených tlapek

 
Článek

Osmiměsíční nalezenec, který v útulku dostal jméno Corky, se narodil s takzvanou artrogrypózou, tedy s postižením měkkých tkání kloubů. To zapříčinilo, že měl zadní končetiny obrácené, podivně zkroucené a nepohyblivé.

Spoluzakladatelky a vedoucí útulku Cats Cradle Shelter ve městě Fargo Gail Ventzkeová a Carol Stefoneková se však kocourova postižení nezalekly a kontaktovaly specialistu.

BEZ KOMENTÁŘE: Kocour Corky před operací

Veterinář Dan Burchill doporučil operaci, při které by se Corkyho končetiny obrátily a vyztužily ocelovými čepy. Náročný chirurgický zákrok proběhl 5. dubna a trval pět hodin. Burchill během něj Corkymu navíc přeřízl Achillovy šlachy, aby se mu narovnaly prsty, a mohl tak chodit.

„Doktor Burchill je náš hrdina. V podstatě vymyslel celý chirurgický postup. A jako všichni ostatní i on Corkymu podlehl. Chodí k nám každý den ve svém volném čase, aby mu vyměnil obvazy,“ uvedla pro deník Huffington Post Ventzkeová.

Malý bojovník

Chirurgický výkon sice následovaly komplikace, kvůli kterým musel Corky znovu na sál, průkopnická operace ale celkově dopadla úspěšně. Corky je navíc bojovník, a ačkoli má před sebou ještě ohromný kus práce, zdárně se zotavuje.

Čtyřikrát denně absolvuje fyzioterapeutická cvičení a pomalu se učí při pohybu zapojovat zadní končetiny. Stále ještě nosí silné vrstvy obinadel, ale už je čilejší a občas se na zadní staví, což nikdy předtím nemohl.

„Nemyslím si, že bych za poslední čtyři roky zachraňování udělala něco, co by za to stálo víc. Malý Corky je prostě úžasný,“ dodala Ventzkeová s tím, že je možné na Corkyho velmi nákladnou zdravotní péči přispívat na stránkách catscradleshelter.org. Své příspěvky prý už poslali lidé z nejrůznějších koutů světa, Evropou počínaje a Austrálií konče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám