Hlavní obsah

Kniha se vrátila do školní knihovny po 120 letech

Čas od času se objeví zpráva, že nějaký zapomnětlivec našel doma knihu, kterou si vypůjčil i před několika desítkami let. V jedné škole v anglickém městě Hereford ale teď zaznamenali vpravdě unikátní případ – jedna jejich kniha se jim vrátila po více než 120 letech.

Foto: Hereford Cathedral School

Kniha Mikroskop a jeho odhalení se do knihovny vrátila po 120 letech.

Článek

Publikaci „Mikroskop a jeho odhalení“ si v 90. letech 19. století vypůjčil tehdejší žák Herefordské církevní školy Arthur Boycott. Školu navštěvoval v letech 1886 až 1894 a poté ve studiu pokračoval na Univerzitě v Oxfordu, kde s vyznamenáním absolvoval přírodní vědy, uvedl The Guardian.

Později se z něho stal významný přírodovědec a patolog, jeho portrét dnes visí v National Portrait Gallery, jejíž sbírky obsahují portréty významných postav britské historie. Kniha mu tak možná pomohla v jeho vědecké kariéře, do školní knihovny ji ale už nevrátil.

Napravila to jeho vnučka Alice Gillettová, která se letos po smrti svého manžela dala do třídění jeho sbírky 6000 knih, napsal web BBC News. Našla mezi nimi i zmíněnou knihu z Herefordu a s omluvou ji poslala zpět.

Pokud by se u pozdního vrácení počítalo se sankcí 17 pencí denně, což je sazba knihovny v Herefordu, vyšplhala by se pokuta na 7446 liber (240 tisíc korun). Škola ale v tomto případě pokutu odpustila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám