Hlavní obsah

Kde pořádat další zimní olympiádu? Na Měsíci!

Možná, že se to zdá jako bláznivý nápad, ale proč by se to v budoucnu nemohlo stát. Měsíc má jedno pohoří s názvem Alpy, které jsou stejně vysoké jako pozemský jmenovec a nejvyšší vrchol se jmenuje Mont Blanc. Sice zde není sníh, ale zato plno prachu, který má stálé vlastnosti.

Článek

V současné době se opět rozjíždí plány na výstavbu měsíční základny, jejímž přínosem by byly výborné podmínky pro pozorování vesmíru a možnost využití jako přestupní stanice k vesmírným letům.

V budoucnosti by se ale mohlo stát, že na měsíci skupina lidí rozroste a pak by se zde mohly pořádat i zimní olympijské hry. Mráz je zde na to dostatečný.

NASA dokonce i našla nejlepší místa s podmínkami podobnými na zemi. Jedná se o Alpy, které vědci pojmenovali stejně jako evropské pohoří díky velké podobnosti. Jsou přibližně stejně vysoké a i hlavní vrchol Mont Blanc (4800 m) má podobné podmínky, jako francouzský jmenovec.

Lyžařské podmínky by zde byly přímo excelentní - vrcholy jsou uhlazenější a sníh, jehož teplota na zemi neustále kolísá a občas se ho nedostává, je na měsíci nahrazen prachem. Ten disponuje stálou hustotou, leží ho zde dostatečné množství a nepodléhá teplotním výkyvům. Ještě jednu výhodu ale vesmírné Alpy mají - šestinovou gravitaci. Jízda v boulích či akrobatické lyžování by se tak mohlo stát zábavou na celý den a závodníci by udivovali půlhodinovými skoky s neuvěřitelnými vývrtkami.

A kam by se umístila olympijská vesnice? Hned u Alp leží kráter Plato. Je pojmenován podle řeckého filosofa, o němž je ovšem velmi málo známo, že to byl i vynikající olympionik. Několikrát vyhrál v zápasech, které připomínají něco mezi dnešním boxem a wrestlingem. Kráter Plató je rozlehlý s plochým dnem a pevným podložím. Nejdůležitější je však jeho těsné sousedství s Alpami.

Všechny představená místa můžete pozorovat pomocí malého teleskopu. Tento týden je ideální na jeho pozorování. Vyzkoušejte si to - Alpy najdete nejlépe, pokud najdete velmi zřetelné Moře dešťů (Mare Imbrium). Severně od něj se nachází tmavá skvrna - kráter Plato. Alpy začínají na jeho východní straně

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám