Hlavní obsah

Kazatel se pokoušel léčit koronavirus přes televizní obrazovky

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třiaosmdesátiletý americký kazatel Kenneth Copeland je šikovný v oslovování přispěvatelů, vlastní vilu, soukromý tryskáč nebo televizní studio. Dávno ostatně nepromlouvá k lidem na shromážděních, ale volí právě televizi. A ve svém studiu nyní předvedl další ze svých pozoruhodných šarlatánských kouzel - rozhodl se přes obrazovku léčit lidi nakažené koronavirem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kazatel s rukou namočenou v oleji přistoupil až ke kameře. „Dotkněte se svých obrazovek. Haleluja. Díky, pane Ježíši,“ mumlal.

„Nejsem nemocný, který se snaží vyléčit, jsem vyléčen a Ďábel se pokouší seslat na mě chřipku! Nebo jaké další jiné věci to zkouší,“ pokračoval Copleand, když si uvědomil, že i jeho ovečky nejspíš ví, že koronavirus není chřipka.

Jakkoli se to může zdát šílené, Copeland dobře ví, co dělá. Jeho církev Kenneth Copeland Ministries, na kterou můžou ve jménu Ježíše věřící přispívat libovolné částky, mu totiž přináší neuvěřitelné bohatství.

Televizního média využívá k šíření takzvané víry prosperity. Ta sahá do 19. století a zjednodušeně řečeno spočívá v tom, že věřící uzavřou s Bohem pomyslný kontrakt: Pokud budou dostatečně věřit, Bůh se jim odmění. V podání televangelistů je pak tento princip ještě pragmatičtější. Budete-li dostatečně a správně věřit, zbohatnete.

Víra v semeno

Někdy se této víře říká i víra v semeno. To je nesmírně důležitá součást celého systému. Pokud totiž chcete zbohatnout, musíte něco věnovat jako důkaz své víry. Pokud je vaše touha po bohatství finančního rázu a nikoliv duchovního, stačí zasadit jako semeno řekněme 20 či 100 dolarů (výše příspěvků se liší, ale platí, že čím víc zasadíte, tím víc sklidíte).

Tato semena pochopitelně střeží jednotliví správci církví, pokud nezbohatnete, je to ovšem problém mezi vámi a Bohem, případně boží plán na chvíli překazil Ďábel. Církve jsou osvobozeny od placení daní, takže lidé nemusí mít strach, že by byl jejich příspěvek Bohu jakkoli rozředěn.

Americký televangelista požaduje od věřících miliardu na soukromý tryskáč

Koktejl

Televangelisté si z těchto peněz žijí většinou velice luxusním životem. Koneckonců sami sebe používají jako důkaz, že láska k Bohu je opravdu odměněna. Copelandova církev sídlí v jeho domě, který má hodnotu několik milionů dolarů. Copeland (oficiálně tedy jeho církev) k tomu navíc vlastní tryskáč za 17,5 milionu dolarů (410 milionů) a další tři levnější soukromá letadla. Nyní žádá další desítky milionů, aby pro ně mohl postavit hangár.

Reklama

Výběr článků

Načítám