Hlavní obsah

Kate Winsletová míří k divadlu

Novinky, Rostislav Matulík
LONDÝN

Známá britská filmová herečka Kate Winsletová zvažuje útěk ze světa stříbrného plátna na prkna, jež znamenají svět. Není divu, když je jejím přítelem jeden z nejžádanějších divadelních režisérů, Sam Mendes.

Foto: Aleš Plevka

Aranžovaný výjev z expozice muzea

Článek

Dnes sedmadvacetiletá Kate Winsletová byla v roce 1997 nominována za hlavní ženskou roli ve filmovém hitu Titanic. Její o deset let starší přítel Sam Mendes Oscara získal v roce 1999 za režii filmu Americká krása.

Divadlu ji vrátila partnerova profese

Kate a Sam se zamilovali, když režisér herečku požádal, aby účinkovala v jím režírovaných hrách Strýček Váňa a Večer tříkrálový. Byla tehdy krátce po rozvodu s režisérem Jimem Threapletonem a kvůli mateřským povinnostem odmítla. Nakonec ale měla na výsledku přece jen nepřímý podíl. Když Mendes dostal v březnu za své provedení tři Oliviery, adresoval během slavnostního večera poděkování "mé partnerce Kate, protože obě hry jsou o lásce, a pokud má s ní člověk osobní zkušenost, lépe se mu pracuje".

Kamery jen tak tak stačily zachytit slavnou Angličanku, jak se odvrací a utírá si slzy. V rozhovoru pak přiznala, že v ní Mendesova profese probudila hluboce zasunutou lásku k vůni líčidel a jedinečné atmosféře divadla. "Nestála jsem na jevišti dlouhé roky, ale začíná mě to lákat čím dál víc. Všechno mi to připomíná dětství," říká herečka, která má dramatické umění v genech. Hercem byl totiž nejen její otec Roger, ale i dva dědečci, strýc a sestry Beth a Anna.

"Vzrušuje mě představa, že na divadle žilo několik generací mých předků. V poslední době to opakuji v mnoha rozhovorech - čas mého návratu se blíží."

Raketový start se zpomalil

Jako dospívající dívka zazářila ve filmové verzi klasického příběhu Jane Austenové Rozum a cit. Poté se nalodila na Titanic s Leonardem DiCapriem a Hollywood jí ležel u nohou. Následovaly překvapivé nízkorozpočtové snímky Perem markýze de Sade a Iris, za něž byla na Oscara nominována potřetí. Od té doby jí ale filmový úspěch uniká, přičemž špionážní film Enigma byl vyslovený propadák. Bulvární listy proto zajímá stále více hereččino soukromí. I když jí už pomalu odpustily neslavný útěk od prvního manžela, s nímž má dcerku Miu, v poslední době je vzrušil skandálek s digitálně upravovanou postavou Winsletové.

V časopisu GQ si nechala na snímku "nahoře bez" digitálně vyhladit bříško do nereálné plošky, na jiné fotce s korzetem si nechala zeštíhlit nohy, pas a obličej. V rozhovoru, který fotografie doprovázel, ovšem politicky korektně nabádala ostatní ženy, aby nekladly rovnítko mezi přitažlivost a štíhlost. Tvrdila v něm také, že je naprosto spokojena s tím, jak sama vypadá, rozhodně nehodlá hladovět a vůbec ji nebaví debatovat pořád o ženském těle. Ostatně už v divadelní škole jí přezdívali Boubelka.

Možná budoucnost v muzikálech

Její kariéra může doznat nečekané obraty. Režisér Iris Richard Eyre totiž náhodně objevil, že herečka vedle řady svých talentů umí výborně zpívat. "Promyslil jsem ti dopředu celou divadelní kariéru," říkává jí Eyre, detaily však zatím pečlivě tají. Podle britského nedělníku The Sunday Times je ovšem směr zcela jistý - Kate dříve nebo později skončí u muzikálů.

Nebylo by to až takové překvapení. Jako dítě dvakrát vystupovala v hudební show Bugsy Malone a účastnila se castingových zkoušek na muzikál Fame. V devatenácti si dokonce zahrála v hudebním divadle v Manchesteru. "Měla jsem hrůzu a pocit, že to dlouho nevydržím. Něco ale ve mně zůstalo. Virus mě už nepustil," tvrdí představitelka Ofélie z Hamleta v režii Kennetha Branagha.

Přítel nechce do chomoutu

Než se ale plány uskuteční, zůstane zřejmě nadále nejzajímavějším soustem bulváru soukromí jednoho z nejsledovanějších párů v Hollywoodu. Mendes požádal Winsletovou o ruku loni při jedné romantické večeři v jejich londýnském domě na Primrose Hill. Svou nabídku prý podpořil tříkarátovým diamantovým a rubínovým prstenem. Vzápětí ale ucukl a od té doby se rozmýšlí.

Zlé jazyky tvrdí, že mu po vztazích s herečkami hvězdné velikosti Calistou Flockhartovou, Jane Horrocksovou a Rachel Weiszovou zůstala silná svatební fobie. Mezitím Kate a Sam investují do rozsáhlé rekonstrukce sídla v Cotswoldu, který si koupili za 3,7 miliónu liber (173 miliónů korun), a promýšlejí další divadelní projekty. "Myslím, že herečka se musí umět odhalit se vším všudy," říká Winsletová a jenom na okraj dodává slib: Mia do osmnácti let nesmí vidět jediný film, v němž jsem se objevila nahá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám