Hlavní obsah

Kanaďan zachraňoval sraženou šelmu v domnění, že je to pes

Novinky, tcs

Když Eli Boroditsky z kanadské provincie Manitoba cestoval na noční směnu, skočilo mu pod kola zvíře. Po nárazu zůstalo ležet na vozovce a Eli v domnění že je to pes, zvíře naložil a odvezl do práce, kde měl v plánu zavolat veterináře. Jenže už kolegové ho vyvedli z omylu, o žádného psa nešlo.

Foto: Wildlife Haven Rehabilitation Centre

Zachráněná šelma se v útulku postupně vzpamatovává ze svých zranění.

Článek

K nehodě došlo minulou středu kolem půl desáté na silnici zhruba čtyřicet kilometrů jihozápadně od Winnipegu. Boroditsky jel rychlostí asi 90 kilometrů za hodinu, když mu zvíře skočilo pod kola a zůstalo ležet na vozovce.

„Myslel jsem si, že je to německý ovčák nebo husky. Nemohl jsem ho tam nechat, kolem je spousta divokých zvířat,“ uvedl Boroditsky v rozhovoru pro televizi CBC. Zhruba 13 kilogramů vážící zvíře proto naložil na zadní sedadlo a pokračoval v cestě do práce.

V továrně na sýry, kde Boroditsky pracuje, si zvířete všiml jeden z jeho kolegů. „To je kojot,“ vysvětlil překvapenému Boroditskému. Zaměstnanci okamžitě zavolali ochranářům, ti jim však oznámili, že si budou moci kojota vyzvednout až druhý den ráno.

Šelma tedy strávila noc na zadním sedadle auta. „Překvapilo mě, jak klidně se zvíře chovalo. Dokonce jsem ho hladil,“ uvedl Boroditsky.

Druhý den v devět ráno se pro zvíře dostavil ochranář z organizace Manitoba Wildlife a odvezl kojota do útulku pro divoká zvířata Wildlife Haven v Île-des-Chênes.

Kojotovi se daří dobře

Vyšetření ukázalo, že jde o mladou samici starou jeden až tři roky. Fena neměla zlomenou žádnou kost, utrpěla pouze pár řezných ran. Ve čtvrtek uvedl útulek na svých facebookových stránkách, že se šelma ze svých zranění postupně vzpamatovává, s chutí žere, což je vždy dobré znamení. Během pár týdnů by tak mohla být opět vypuštěna do volné přírody.

Estonci zachránili topící se zvíře. Mysleli si, že je to pes

Koktejl

Ředitelka útulku Zoe Nakataová dodala, že je ráda, že jsou všichni v pořádku, nemůže však schvalovat nabírání divokých zvířat do auta. „Pokud si nejste jistí, raději nám zavolejte,“ poradila s tím, že přirozená povaha predátorů je agresivní a podobné setkání by mohlo skončit ošklivě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám