Hlavní obsah

Kamery střeží hnízda výrů

Právo, pab
PLZEŇ

Plzeňští ochránci přírody vytáhli do boje proti pytlákům s novou zbraní. Některá hnízdiště výra velkého, která se v minulosti často stávala terčem nenechavců, instalovali bezpečnostní kamerový systém. Výr je největší sova žijící u nás a patří mezi vzácně se vyskytující druhy.

Foto: info Tepvos

Rekonstrukce nevyužívané bývalé provozní budovy pro služby TEPVOSu je i estetickým přínosem pro vzhled města Ústí nad Orlicí.

Článek

"Každým rokem jsme zklamáni nízkým počtem vylíhnutých mláďat. Například v loni v jedenácti námi sledovaných lokalitách na Plzeňsku, kde chráněný druh sovy hnízdí, přišla na svět pouze dvě mláďata. Až letos jsme se dočkali. Z šestnácti nakladených vajec se vylíhlo jedenáct mláďat.  Bohužel některá později uhynula následkem ptačí malárie," konstatoval vedoucí plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň.

Mláďata se vylíhla dokonce i na místech, kde jindy ekologové nalezli jen prázdná hnízda. "Například po sedmnácti letech jsme objevili obsazené hnízdo v lomu v Koterově, které je od letošního roku pod dozorem kamer," uvedl Makoň.

Výr hnízdí na zemi, kde je mnohem více zranitelný. Samice je často rušena při sezení na vejcích, po vylíhnutí jsou mláďata ohrožena predátory, jako jsou lišky, kuny či divoká prasata. 

Systém se již osvědčil

Kamerový systém má podle Makoně chránit hnízda především před lidmi. "Kamera je nastavena tak, že nepřetržitě monitoruje průběh hnízdění a lokalitu. V případě narušení prostoru nám vydává signál k výjezdu. Střežený prostor je ohraničený červenobílou páskou a výstražnými cedulemi ," pokračoval ekolog.

Kamery se podle Makoně osvědčily. "Měli  jsme několik výjezdů, ale naštěstí se jednalo pouze o děti, které si v hnízdící lokalitě hrály," konstatoval Makoň. Celý  kamerový systém v hodnotě čtvrt miliónu korun mají ekologové zatím jen zapůjčený. "Jsme v jednání se Západočeskou energetikou, která projevila zájem projekt  sponzorovat," uzavřel Makoň.

Reklama

Související témata:

Související články

Vosa se narodila v břiše sklípkana

Zoologická zahrada v Plzni se může chlubit naprostým unikátem. Dva její zaměstnanci přivezli z vědecké výpravy z Chile vosu, která se rodí v břiše pavouka...

V Plzni se narodila vzácná liška

Leckdo by si pomyslel, že je to pes. Omyl - jde o lišku. A ne jen tak ledajakou. Vzácné liščí mládě je jedno ze dvou samiček lišky kapské, které se někdy říká...

Výběr článků

Načítám