Hlavní obsah

Kam se hrabe Klapzuba, manželé mají 38 dětí

Novinky, nčs

Nuda? Tak to je u Briggsových cizí slovo. Manželé ze Západní Virginie mají celkem 38 dětí. Kromě šesti vlastních potomků se rozhodli dalších 32 adoptovat a společně tvoří jednu velkou rodinu. A jak se zdá, děti v tradici hodlají pokračovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Všechno musí mít perfektní organizaci, všechno je do puntíku naplánováno. Bez toho by rodina, žijící pod jednou střechou ve velkém domě na východě Spojených států, nemohla fungovat. Čtyřiašedesátiletí Paul a Jeane Briggsovi se poprvé potkali ve 14 letech na křesťanském táboře. V roce 1976 se vzali.

Manželé následně měli tři děti, ke kterým v roce 1985 přibyl první adoptovaný bratr, tehdy dvouletý Abraham z Mexika. Později přibyly další tři vlastní a mnoho adoptovaných. „Vždycky jsem chtěla další a další sourozence, takže jsem byla ráda,” říká dnes 32letá Mary Kate, jedna z biologických dcer Briggsových. Sama už žije o několik domů dál a v tradici pokračuje. Má 11 dětí, z toho některé rovněž adoptované.

Děti z celého světa

Přestože se již některé z dětí osamostatnily, zůstává v domě Briggsových aktuálně 25 dětí. „Na všechno máme systém. Je čas na učení, na zábavu, na spánek. Všechno má svůj řád, který je potřeba dodržovat,” říká Jeane.

Ačkoliv se rodina setkala za svůj život s mnoha lidmi, kteří je podceňovali, Briggsovi si nikdy neuměli představit, že by ostatním nepomáhali. Sami ví, že pokud by děti z Ghany, Mexika, Bulharska, Ukrajiny či Ruska, neskončily u nich, jejich budoucnost by nebyla růžová. „Některé z nich by pravděpodobně už nežily,” myslí si Jeane.

Jeane funguje také jako domácí učitelka. „Pomáhají mi starší děti, takže stihnu i nakoupit, oběhnout lékaře či úřady,” popisuje každodenní život matka.

Sto tisíc za jídlo

Mnoho z dětí potřebuje speciální péči. Ať už se jedná o autismus, srdeční problémy či ortopedické operace. Další náklady jsou spojené s rekonstrukcí domu, který musel několikrát projít úpravami, například se musela zvětšovat kuchyně. K dispozici mají děti i dva bazény a trampolínu.

Rodina Briggsových počtem dětí daleko předčila známou Klapzubovu jedenáctku z humoristické povídky českého spisovatele Eduarda Basse. V té měl starý Klapzuba tolik synů, že z nich mohl složit celé fotbalové mužstvo. To Briggsovi by mohli poskládat jen z dětí, které u nich žijí, dokonce celé dva fotbalové týmy a některé děti by přitom ještě zůstaly sedět na lavičce.

Rodinu živí Paul mimo jiné ze svého příjmu v IT firmě, která dokonce nabízí svému zaměstnanci v přepočtu zhruba čtvrt milionu korun za každé adoptované dítě. Jen na potraviny však měsíčně padne zhruba 100 tisíc korun.

Přes všechny překážky a nástrahy života žijí Briggsovi spokojeným životem. „Děti spolu vycházejí dobře, společně sportují a jsou dobrými kamarády. I když si třeba nemůžeme dovolit jezdit společně na dovolenou, jsme rádi, že jsme všichni pohromadě. Děti milujeme a jsem si jistá, že to moc dobře vědí,” dodává Jeane.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám