Hlavní obsah

Jižní Koreu pobuřuje knírek amerického velvyslance

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký velvyslanec Harry Harris v Jižní Koreji budí už od svého nástupu rozruch a u značné části korejské veřejnosti i pohoršení. Korejcům vadí jeho knír v kombinaci s jeho japonskými kořeny. Připomíná jim totiž vzhled japonských úředníků, kteří zemi spravovali během japonské koloniální nadvlády.

Foto: Profimedia.cz

Velvyslanec USA v Jižní Koreji Harry Harris

Článek

Harris je bývalý americký admirál. Narůst knírek si nechal proto, aby symbolicky oddělil svou vojenskou kariéru a dráhu diplomata. V Jižní Koreji však nesou jeho ozdobu značně nelibě, informoval v pátek deník Guardian s odkazem na server Korea Times.

První kritika se snesla už okamžitě po jeho jmenování v roce 2018, v poslední době se však sílí zejména proto, že Spojené Státy požadují po Jižní Koreji zaplatit 5 miliard dolarů (113 miliard korun) jako pokrytí nákladů přítomnosti více než 28 tisíc amerických vojáků v zemi. Doposud se Korea na misi podílela zhruba pětinou.

Americký velvyslanec zcela logicky požadavky americké administrativy podporuje, a nejspíš proto nyní Korejce tolik dráždí jeho knírek. Připomíná jim totiž prý guvernéry Japonska, které od roku 1910 až 1945 zemi okupovalo.

Politici hájili vepřové s prasaty na hlavě

Koktejl

„Je mnoho korejských úředníků a činitelů, kteří nosí knírek, ale vypadá to, že na to se nikdo nezaměřuje,“ postěžoval si velvyslanec v rozhovoru pro Korean Times a naznačil, že kritika knírku je založená spíš na jeho původu. Harris je totiž synem důstojníka amerického námořnictva a Japonky.

Velvyslancův původ vadí i v Číně

„Jsem, kdo jsem. Jediné, co můžu říct je, že každé rozhodnutí, které udělám, je založeno na faktu, že jsem americký velvyslanec v Koreji, nikoliv japonsko-americký velvyslanec,“ uvedl Harris s tím, že s narážkami na jeho původ se setkal jen dvakrát – u Číňanů a Korejců. To jsou národy, které mají s japonskou krutou nadvládou bolestné zkušenosti, a tak někteří v případě potřeby neváhají Harrisovi předhazovat jeho původ.

Na dotaz, zda by si Harris knírek v zájmu zlepšení vztahů s Korejci oholil, odvětil velvyslanec, že si není jistý. „Museli byste mě přesvědčit, že knírek naše vztahy opravdu poškozuje,“ uvedl Harris. V nejbližší době se nejspíše neoholí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám