Hlavní obsah

Jiří Mádl se na kajaku ani jednou nevymáchal

Právo, Helena Vacková
BOVEC

Několikadenní výcvik ve slovinském Bovci završil herec Jiří Mádl, který sem přijel trénovat rafting kvůli připravovanému snímku Rafťáci, jízdou na kajaku. Ačkoli Michal Pokorný z CK Bovec rafting teamu tvrdí, že kajaking na místní řece Soči je nejtěžší disciplínou, Jirka, který v lodi seděl poprvé, si vedl jako úplný profík.

Článek

"Sjet na kajaku bezpečně samu divokou vodu je velké umění," tvrdil Michal s tím, že rafting je týmová práce šesti až osmi lidí, kdežto při kajakingu je člověk na všechno sám. Navíc na raftu se sedí zhruba metr nad úrovní vody a loď je stabilní. "Na kajaku jsi přímo na úrovni vody a projíždíš peřejema, voda se ti všude přelévá a to je mnohem obtížnější. Zato ten pocit je nepopsatelný," řekl Michal.

Jirka se jako jediný neudělal

Jirka, než se v kajaku uvelebil, si dělal trochu starosti, jak se zachovat v momentě, kdy se s kajakem převrátí. Když si to ale jednou nanečisto vyzkoušel, rozhodl se do pádlování vložit všechny své síly. "Brrr, to je studený," otřepal se, jakmile se vykulil z vody nad hladinu. Řeka totiž v těchto dnech dosahuje maximálně deset stupňů. Nakonec byl jediný, který se z celé party při zdolávání slovinské řeky nepřevrátil.

Na Soču se sjíždějí kajakáři z celého světa a to hlavně proto, že kromě barvy vody a nádherného prostředí, se na řece na poměrně malém úseku nacházejí všechny stupně obtížnosti pro vodní sporty. Nejtěžší, šestý stupeň, je možné si vyzkoušet na zrádném úseku nazývaném katarakty, což je v soutěsce poblíž městečka Kobaridu.

"Tam je to skutečně nebezpečné, musí se to projet absolutně bez chyb, protože když se převrátíš, můžeš se utopit," upozornil Michal s tím, že na tomto místě každý rok zahyne několik vodáků, kteří na Soču jezdí na vlastní pěst.

Jirka Mádl dokázal překonat jak na raftu tak na kajaku obtížnost třetího stupně. "To je pro začátečníky neuvěřitelné. Navíc, když se ani nepřevrátil," chválil mladého herce Michal.

Původně měl jet do Slovinska i Kotek

Původně měl na třídenní výcvik jet do Slovinska i Vojtěch Kotek, který spolu s Mádlem ztvární ústřední postavou snímku Rafťáci. "Vojta je ale, narozdíl od Jirky, vodák, takže výcvik zas tolik nepotřeboval. Ale hlavní důvod, proč nakonec s námi neodcestoval, byl ten, že Vojta točí nějaký německý film a režisér se zranil, takže filmování se mu posunulo právě na dny našeho odjezdu," vysvětlil producent Rafťáků Adam Dvořák.

"Jirka, když jsme měli první tiskovku a my ho posadilo do raftu, se trochu bál. Proto jsme pro něj kurs vymysleli. A také jsme se chtěli sžít s vodou a vyzkoušet si, co raft umí a co si můžeme dovolit." řekl producent.

Cesta do Slovinska byla zároveň pro tvůrce Rafťáků obhlídkou lokací. Přemýšlejí totiž, že by část filmu natočili právě v místních vodách. "Ale musíme popřemýšlet, jestli to budeme schopni zaplatit. A také to musíme probrat se scénáristou Karlem Janákem, protože například Soča má oproti českým řekám úplně jinou barvu, tak aby, když se záběry sestříhají dohromady, to tvořilo jeden celek," vysvětlil Adam Dvořák.

Film Rafťáci, jehož rozpočet je zhruba třicet miliónů korun, se začíná natáčet dvanáctého července a premiéra v kinech je naplánována na devátého března příštího roku. "Místa, kde se bude filmovat, ale nechceme prozradit kvůli fanynkám. Aby kluci během natáčení nebyli v obležení dívek," uzavřel Adam Dvořák.

Reklama

Související témata:

Související články

Jirka Mádl by se podruhé na canyoning bál

Adrenalinové odpoledne zažil Jirka Mádl ve slovinském Bovci, kam odjel kvůli filmu Rafťáci trénovat sjíždění řeky na raftu. Poté, co se zmínil, že v sobě...

Výběr článků

Načítám