Hlavní obsah

Jídlo z odpadků si šli svatebčané i přidat

Novinky, pal

Uspořádat svatbu pro 300 lidí a utratit co nejméně peněz. To je oříšek, který není lehké rozlousknout. Britský pár holdující filozofii nulového plýtvání to vyřešil po svém. Celou svatbu se pokusil poskládat takříkajíc z odpadkového koše.

Foto: Profimedia.cz

Vyznavači „Zero Waste“ zachraňují potraviny před smutným osudem, a nasytí tak obrovské množství lidí.

Článek

Uspořádat svatební hostinu pro 280 lidí není vůbec jednoduché ani laciné. Obzvlášť, když na stole jsou takové delikatesy, jako je mořská pražma, mořský okoun, hovězí a vepřová žebírka, kuřecí paličky, ale také vegetariánská, veganská i bezlepková jídla.

Kayley a Joe Tilstonovi to zvládli. A jídlem své hosty, kteří s nimi přišli 11. srpna prožít velký den do Victoria Hall v Saltaire v Západním Yorkshiru, překvapili.

Všechno, co bylo na stole, mělo skončit v koši. Jednalo se o jídlo, které je složené z potravin určených k vyhození. Podle novopečené paní Tilstonové svatebčané jen vydechli překvapením a také nadšením a šli si přidat.

Neplýtvání je jejich filozofie

„Snažíme se s manželem vyhnout plýtvání, jak je to jen možné,“ uvedla pro BBC Kayley Tilstonová. Svatba pro ně pro oba byla zkouškou, jak se jim podaří skloubit morální hodnoty s logistickou náročností akce.

„Když vezmeme v potaz, že náklady na takovou hostinu se pohybují od 25 liber (asi 700 korun) na osobu, tak při 280 pozvaných lidech se jedná o slušnou úsporu,“ dodala Kayley, která pracuje ve zdravotnictví.

Celá svatba novomanželů Tilstonových byla pojata v duchu neplýtvání, takzvaného „zero waste“. Jako fotokoutek a zároveň předěl od technické místnosti použili Tilstonovi starý paraván, výzdobu zajistili Joeovi spoluhráči ze ska-punkové kapely, nevěsta měla hlavu ozdobenou květinami, které by jinak její kamarádka, která má květinářství, vyhodila. I svatební šaty plánuje využít v budoucnu.

Odpadky servírují už šest let

Nutno ovšem dodat, že pro zajištění hostiny si vzali Tilstonovi na pomoc profesionály. Konkrétně společnost Real Junk Food, která je založená na principu neplýtvání a která se servírováním „odpadkového“ jídla začala už v roce 2013 jako malá kavárna v chudé čtvrti Armley v Leedsu.

Nyní se rozrostla v mezinárodní franšízu, která působí po celém světě. Společnost je založená na principu „zaplať, kolik chceš“, přičemž Tilstonovi platili za osobu 5 liber, tedy zhruba 140 korun.

Nejedná se zároveň o první svatbu, kde Real Junk Food zajišťoval catering. Společnost se snaží využívat potraviny, které mají špatné označení, prošlou dobu spotřeby (samozřejmě pouze tam, kde je to bezpečné) nebo byly z jiného důvodu staženy z obchodů. A mladé alternativní páry na tuto filozofii slyší.

Reklama

Výběr článků

Načítám