Hlavní obsah

Jedlík spořádal na Moravě 125 knedlíků za hodinu

Právo, miv
ZNOJMO

Sedmý ročník meruňkobraní prolomil v pátek večer v Miroslavi na Znojemsku hranici sta knedlíků s meruňkami, které v soutěžní části oblíbené akce zkonzumovali přihlášení závodníci.

Článek

Hranici, ke které se vloni přiblížil Kamil Hamerský, letos stejný závodník také pokořil. A překonal ji skutečně výrazně, protože po přepočítání pecek ze snězených koulí s ovocem, ohlásil Roman Volf, moderátor akce a místostarosta Miroslavi v jedné osobě, celých 125 spořádaných knedlíků. Celkový počet znamená, že ze stolu před Hamerským zmizel obsah čtyř plných talířů, kde bylo na každém třicet kusů a profesionální jedlík redukoval i počet knedlíků z pátého talíře. Kuchařky jich uvařily celkem 1 900.

"Kolik toho sním, záleží také na velikosti knedlíků. Jsem tady potřetí, poprvé byly největší, vloni menší a letos jsou knedlíky nejmenší. Také proto jsem jich zvládl tolik," přiznal třiatřicetiletý Kamil Hamerský, který letos vzal sebou jako dalšího soutěžícího svého otce.

Také Stanislav Hamerský se umístil v první polovině konečného pořadí, když spořádal dvaaosmdesát knedlíků. "Teda jestli za rok doveze i dědu, tak se nemusím ani snažit a můžu si dát zrovna pohov," komentoval výsledek rodinného klanu soutěžící jedlík mušketýr Lájoš Habrdaj, jinak také šéf skupiny historického šermu z Brna. 

Že se proti Hamerskému se těžko válčí, je zjevné. Vždyť za poslední rok strhal několik pojídačských rekordů. Naposledy třeba zlikvidoval za 16,5 minuty šedesát smažených vajec, což představuje 3,25 kilogramu jídla, nebo celodenní hotelové menu, spočívající ze snídaně, obědu, večeře a dvou svačin, doplněných litrem piva a šesti decilitry nealka, což představuje 3,6 kilogramu potravin.

I domácí měli svého favorita

Že zvítězí Hamerský, bylo proto od začátku jasné, o napětí se proto postaral souboj o druhé místo. Jaromír Rafaj ze Zlína a domácí Ludvík Vlček. Oba spořádali shodně 94 knedlíků a když je pořadatelé ušetřili utrpení v podobě rozstřelu, pokračování v konzumaci, hodili si korunou a los určil, že druhé místo putuje do Zlína.

Domácí závodník smutný nebyl. "Jestli budu zítra obědvat? Kdepak zítra, už za hodinu nebudu vědět, že jsem něco snědl," smál se po soutěži Vlček. Tvrdil ale, že jeho start byl tentokrát jistojistě poslední. "Je mi šedesát, měl bych toho už nechat. No uvidíme, co bude za rok," zmírnil nakonec původní rozhodnutí.

Tradiční součástí meruňkobraní byla opět soutěž o nejkrásnější plod meruňky a degustace z téhož druhu ovoce vyrobených pálenek. Akce, která skončila taneční zábavou, je pokusem radnice a dalších pořadatelů pomoci obnově tradice pěstování meruněk v regionu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám