Hlavní obsah

Japonští vědci pravděpodobně objevili nový druh velryby

– BALTIMORE

Japonci, kteří se nehodlají podřídit moratoriu Mezinárodní velrybářské komise (IWC), pravděpodobně objevili díky svému lovu pro "vědecké účely" nový druh velryby. Mořský savec patří do čeledě kosticových, tj. druh, který se živý drobnými mořskými organismy a planktonem.

Článek

Objev je výsledkem omylu uvedeného na pravou míru. Velryba, pojmenovaná Balaenoptera omurai, byla totiž nesprávně považována za malého plejtváka myšoka, který byl v 70. letech spolu s dalšími osmi velrybami zabit pro výzkum. Analýza DNA však potvrdila, že se pravděpodobně jedná o nový druh. Poslední číslo časopisu Nature uvádí, že se velryba nejvíce podobá plejtváku myšokovi. Oproti němu je však menší, dosahuje pouze devíti metrů. Z výzkumu také plyne to, že je Balaenoptera omurai nejen menší než myšok, ale má také v tlamě menší počet kostic, kterými zpracovává potravu.

Američan James Mead z národního přírodovědeckého muzea nadšení nad objevem nepropadá. Podle něj má objev společné rysy s nejméně sedmi dalšími druhy velryb a pro uznání nového druhu bude tedy třeba provést více srovnávacích studií.

Většina druhů velryb byla známá již v 18. a 19. stol. V současnosti svět zná 70 druhů, z nichž kosticovci jsou největší. Například plejtvák obrovský je se svými téměř 23 metry délky a více než 100 tunami hmotnosti největším živočichem planety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám