Hlavní obsah

Japonský zpěvák složil Česku hold. Zazpíval Modlitbu pro Martu v češtině i japonštině

Novinky, tcs

Třicáté výročí 17. listopadu si nepřipomínali pouze Češi. Hold České republice a sametové revoluci složili i japonský zpěvák a učitel hudby Noritaro Dei se svou manželkou, pianistkou Manou Dei. Společně zahráli a zazpívali píseň Modlitba pro Martu v českém i japonském provedení.

Noritaro Dei & Mana Dei - Modlitba pro MartuVideo: Jan Kudla / Česko-japonské kulturní centrum

 
Článek

Ikonická píseň, která se stala symbolem sametové revoluce, není pro Noritara Dei žádnou neznámou. V rámci festivalu Japonské dny v Ostravě ji zazpíval už minulý rok s českou zpěvačkou Annou Opartyovou.

A právě příprava dalšího ročníku festivalu stála za zrodem videa, které v neděli zveřejnil jeho organizátor Jan Kudla z ostravského Česko-japonského kulturního centra.

„Společně jsme v Japonsku domlouvali několik koncertů v rámci jeho další návštěvy Moravskoslezského kraje. Na cestě k němu domů v Tokiu jsem sledoval zprávy z Letné, které vysílaly tři japonské televize. Společně jsme hovořili o mnoha věcech, ale došlo také na politiku. Jak tu japonskou, tak tu českou. Vzpomínal na Českou republiku a jeho život v Olomouci. Navrhl, že zazpívá Modlitbu, protože ví, jak je pro nás důležitá,“ řekl Novinkám Jan Kudla.

Píseň z roku 1968 zpívaná Martou Kubišovou, není v Japonsku neznámá. „Japonci ji znají, ať už ve spojení se sametovou revolucí nebo jako nádhernou píseň. Podobně jako Makovou Panenku, Krtečka, nebo třeba Dvořáka,“ dodal Kudla.

Česko – láska na první poslech

Noritaro Dei i jeho choť má k České republice navíc velice blízko. Zpěvák od malička poslouchal v Japonsku velmi ceněná díla Antonína Dvořáka či Bedřicha Smetany. Česká hudba mu učarovala natolik, že se vydal do Olomouce studovat. Naučil se skvěle česky a začal popularizovat moravskou folklorní hudbu. Jeho žena Mana Dei vystudovala pražskou konzervatoř.

Česko-japonské kulturní centrum se snaží v moravskoslezském regionu poskytovat veřejnosti informace o japonské kultuře, pořádá vzdělávací workshopy, přednášky, ale i ukázky japonských bojových umění.

Příští ročník Japonských dnů v Ostravě bude pro centrum velmi důležitý. „Nejen, že bude probíhat olympiáda v Tokiu, ale také si připomeneme 100 let od počátku diplomatických vztahů mezi Japonskem a Československem,“ vysvětlil Jan Kudla. Bude přitom i Noritaro Dei, jenž si Českou republiku zamiloval a rád se sem vrací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám