Hlavní obsah

Japonský vesmírný robot zmizel na cestě k asteroidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

Spojení s unikátním miniaturním robotem, který vyslala japonská vesmírná sonda na průzkum malého asteroidu, se ztratilo ještě před dosednutím na vesmírné těleso. Oznámila to v Tokiu Japonská agentura pro výzkum vesmíru (JAXA).

Článek

Robot Minerva ve tvaru plechovky o velikosti deseti centimetrů, vybavený třemi mikrokamerami a teploměry, měl za úkol při několika poskocích na povrchu 600 metrů dlouhého asteroidu Itokawa, který obíhá okolo Slunce mezi zemí a Marsem, sbírat informace o jeho složení.

Asteroid, pojmenovaný po zakladateli japonského vesmírného programu Hideo Itokawovi, se nyní nachází asi 290 miliónů kilometrů od Země. Minerva letěla na sondě Hajabusa, jež je ve vesmíru od května 2003.

"Je pro nás velkým zklamáním, že se to nepodařilo. Zjistili jsme však o asteroidu řadu informací," řekl Džuničiró Kawaguči z agentury JAXA.

Reklama

Související témata:

Související články

Japonská sonda dostihla asteroid

Pouhých dvacet kilometrů nad povrchem asteroidu Itakawa mezi Marsem a Jupiterem se od středy vznáší japonská sonda Hajabusa (japonsky sokol). Chystá se odebrat...

Výběr článků

Načítám