Hlavní obsah

Jak si užít koktejly i v zimním období

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože vám asi každý barman řekne, že je o míchané drinky největší zájem v létě, tak mnoho lidí si i v chladných dnech rádo vychutná nějaký z populárních nápojů. Hity letošní zimy budou zřejmě zázvorové mojito, které díky kořeněné příměsi dokonale prohřívá i přestože je plné ledu a poté mnoho tradičních i neobvyklých teplých koktejlů.

Článek

Příprava zimních drinků by neměla být složitá a bez větších potíží byste si je měli být schopni připravit sami doma. Nejsložitějším počinem bude pravděpodobně jediný studený koktejl, který bude mít v chladných dnech ambice zahřát - Ginger mojito neboli Zázvorové mojito. Úměra je více než jasná, čím více zázvoru, tím více tepla.

Pro zázvorové mojito potřebujeme:

Čerstvý zázvor

Čerstvý zázvorČerstvá limeta

Čerstvý zázvorČerstvá limeta6 cl Havana Club Aejo Blanco

Čerstvý zázvorČerstvá limeta6 cl Havana Club Aejo Blanco2 lžičky třtinového cukru

Čerstvý zázvorČerstvá limeta6 cl Havana Club Aejo Blanco2 lžičky třtinového cukruCitrónová šťáva

Čerstvý zázvorČerstvá limeta6 cl Havana Club Aejo Blanco2 lžičky třtinového cukruCitrónová šťávaZázvorová limonáda

Čerstvý zázvorČerstvá limeta6 cl Havana Club Aejo Blanco2 lžičky třtinového cukruCitrónová šťávaZázvorová limonádaLístky máty peprné

Ledová tříšt

Zázvorové mojito se liší oproti klasickému mojitu v tom, že se na dolití nepoužívá sodovka, ale zázvorová limonáda (například Canada dry) a v přidání čerstvě nastrouhaného zázvoru. Do sklenice dáme necelou jednu čerstvou limetu, ke které si nastrouháme čerstvý zázvor. Pokud budete mít s nastrouháním problémy, tak můžete zázvor pouze pokrájet na kousky. Musí být však za všech okolností loupaný.

Celý tento základ rozmačkáme a podrtíme dohromady s třtinovým cukrem. Přidáme čerstvou mátu, což je dominantní ingredience mojita. Opět jemně podrtíme, proto, aby se nám uvolnily látky s čerstvé máty. Dostatečně zasypeme ledovou tříští a odměříme Havana rum. Přidáme čerstvou citrónovou šťávu. Standardem bývá tak 1,5 až 2 cl. Dolijeme zázvorovou limonádou.

Celý koktejl důkladně promícháme, aby se nám všechny ingredience dostatečně prolnuly do sebe. Zvolna dosypeme ledovou drtí, nebo ledovou tříští. Přidáme brčko, míchátko a jako dekoraci můžeme použít snítku máty, čerstvý zázvor.

Pokud si nejste přípravou zázvorového mojita jistí, můžete shlédnout na internetových stránkách Havany videozáznam, jak se připravuje i s komentářem profesionálního barmana Aleše Půty, který na našem chatu nedávno odpovídal na vaše otázky. Najdete ho pod názvem Ginger mojito. Mimo přípravy tohoto drinku se můžete podívat, jak praví profesionálové připravují například Piňa Coladu, Cuba Libre De Luxe, Daiquiri a mnoho dalších drinků.

In budou teplé koktejly, Vhod může přijít i "Horký Ir"

Když přišla irská whisky Jameson s receptem na jednoduchý horký koktejl zvaný Hot Irish, tak nikdo příliš nevěřil, že by se úspěšně zavedl. To se ovšem stalo a v mnoha podnicích už tento nápoj najdete v nabídce místo grogu. Tento horký nápoj je totiž na jiné úrovni a zahřeje přinejmenším stejně dobře, jako oblíbený horský nápoj. Jeho příprava je navíc velmi jednoduchá. Potřebujete pouze horkou vodu, 4 cl whisky Jameson, limetovou šťávu a třtinový cukr dle chuti. To je vše.

:. Hot Irish. Foto: Jameson

Další horký koktejl je založený na americké bourbon whisky Jim Beam. Jmenuje se Broken leg (Zlomená noha) a jeho příprava taktéž nezabere více času, než vám zabere ohřátí jablečného džusu. Do něj již totiž pouze přilijete Jim Beam White (množství dle chuti) a ozdobíte celou skořicí, která zároveň poslouží jako skvělé míchátko.

:. Broken Leg. Foto: Jim Beam

Pokud máte chuť na něco výjimečného, tak zvažte přípravu koktejlu zvaného Garden Punch. Do klasické vysoké sklenice s ouškem vložíte celou skořici. Tu zalijete 4 cl Absolut Pears. Zalijete předem ohřátým brusinkovým džusem a ozdobíte měsíčkem citrónu. Pokud chcete, tak můžete přidat několik lístků máty. 

:. Absolut Garden Punch. Foto: Absolut

Pokud máte rádi kávu, tak pro vás jistě není žádnou novinkou nápoj Irish Coffee. Pouze pro jistotu vám připomeneme, že na ni potřebujete kávu, napěněné mléko, 4 cl whisky Jameson a v neposlední řadě i třtinový cukr.

:. Irish Coffee. Foto: Jameson

A na závěr potěšíme milovníky sladkého nápojem zvaným Jägerchoco. Horká čokoláda sice zahřeje tělo, v tomto podání půjde ale ještě o něco víc. Ve vysoké sklenici smícháte horké kakao a 2cl Jägermeistera. Ozdobíte šlehačkou. Aby sladkého nebylo málo, můžete ještě zasypat nastrouhanou čokoládou.

:. Jagerchoco. Foto: Jägermeister

Novinky vám přejí, aby vás všechny naše koktejly ve chladných dnech pořádně zahřály.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám