Hlavní obsah

Jak odpočívají čelní evropští státníci

Ač se může zdát, že nikdy nespí, i významní státníci někdy odpočívají, mají své koníčky a tráví volný čas s blízkými. Angela Merkelová například velice ráda vaří, Nicolas Sarkozy sbírá známky a britský premiér Gordon Brown miluje fotbal.

Foto: Thierry Roge, Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy, německá kancléřka Angela Merkelová a český premiér Mirek Topolánek .

Článek

Většina státníků se o volný čas dělí se svými partnery, kteří na veřejnosti příliš nevystupují a snaží se udržovat domácké zázemí. Jak tedy tráví volný čas Angela Merkelová, Gordon Brown, Nicolas Sarkozy a Silvio Berlusconi a jejich partneři?   

Angela Merkelová

V Praze se německá kancléřka může blýsknout svou češtinou. Za své vědecké praxe před rokem 1990 totiž opakovaně působila na stážích v bývalé Československé akademii věd a spolupracovala s českými vědci. Česky se prý naučila natolik, že se dokázala domluvit. Podle mnohých nejmocnější žena světa na svých internetových stránkách prozrazuje, že jejím snem je projet se Transsibiřskou magistrálou z Moskvy do Vladivostoku.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Německá kancléřka Angela Merkelová s premiérem Mirkem Topolánkem

:.Německá kancléřka Angela Merkelová miluje procházky. Na fotografii s českým premiérem Mirkem Topolánkem

FOTO: Lukáš Táborský, Právo

Ve volném čase si ráda vyjde s přáteli na koncert. O víkendech jezdí nejraději do zeleně a též vaří se svým druhým manželem. Libují si v jednoduchých pokrmech jako je mrkvová polévka, řízek či pstruh. Její choť Joachim Sauer, profesor chemie na berlínské Humboldtově univerzitě, je uzavřený člověk, straní se společnosti a pro veřejnost zůstává velkou neznámou. I proto mu Němci přezdívají pan Merkel.  

Nicolas Sarkozy

Francouzský prezident působí dojmem velmi činorodého člověka, který relaxuje aktivně - běhá, lyžuje, jezdí na kole a hraje tenis. Má rád písničky Johnnyho Hallydaye, s nímž se i přátelí. Kromě toho se  věnuje i sbírání známek. V rozšiřování sbírky mu pomáhají i zahraniční politici a korunované hlavy států. A v prezidentském paláci dokonce založil filatelistický spolek.   

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Také Nicolas Sarkozy po rozvodu vstoupil do nového svazku. Na snímku je s manželkou Carlou Bruniovou.

:.Nicolas Sarkozy s manželkou Carlou Bruniovou.

FOTO: Benoit Tessier, Reuters

Světovou pozornost budí též Sarkozyho třetí manželka Carla Bruniová. Italská modelka a písničkářka po Sarkozyho boku svým nenuceným šarmem sklízí obdiv světových státníků včetně britské královny Alžběty II. V Británii ji během Sarkozyho návštěvy vloni v březnu přirovnávali k princezně Dianě.

Bruniová natočila tři hudební alba a angažuje se i ve veřejném životě - podepsala petici proti používání testů DNA v některých případech imigrace. Rozruch a protest Kolumbie vyvolal její song z posledního alba, kde se mluví o kolumbijském kokainu. Nedávno nechala Francouze zcela otevřeně nahlédnout do svého soukromého života v dokumentu britské BBC. A loni v dubnu byl v New Yorku vydražen její černobílý akt z roku 1993 za 91 000 dolarů (téměř 1,5 miliónu korun)

Gordon Brown

Od dětství fandí britský premiér fotbalovému klubu Raith Rovers. Mezi své koníčky počítá kromě fotbalu i čtení, psaní a tenis. Též je velkým fanouškem heavy-metalu, jak se ukázalo v jednom televizním dokumentu o něm.

Od dětství fandí britský premiér fotbalovému klubu Raith Rovers. Mezi své koníčky počítá kromě fotbalu i čtení, psaní a tenis. Též je velkým fanouškem heavy-metalu, jak se ukázalo v jednom televizním dokumentu o něm.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britský ministerský předseda Gordon Brown.

:.Britský ministerský předseda Gordon Brown fandí fotbalu.

FOTO: Toby Melville, Reuters

Dříve měl pověst samotáře a starého mládence s nepříliš padnoucími obleky, než se v srpnu 2000 oženil se Sarah Macaulayovou, expertkou na public relations. Sarah se v roli první dámy však straní veřejnosti, výjimečně se objevuje při oficiálních příležitostech, nerada dává rozhovory. Je patronkou několika charit.

Silvio Berlusconi

Vždy opálený, uhlazený a dokonale oblečený italský premiér s nakažlivým úsměvem ve volném čase běhá či hraje tenis. K jeho koníčkům patří i plachtění, hraní na klavír a návštěvy muzeí, antikvariátů a divadel. K vylepšení svého vzhledu též absolvoval operace liftingu obličeje a nástřelu vlasů.

Foto: Max Rossi , Reuters

Italský premiér Silvio Berlusconi

:.Italský premiér Silvio Berlusconi má rozmanité zájmy.FOTO: Max Rossi , Reuters

V mládí pracoval jako zpěvák a konferenciér na námořních lodích s turisty. Je podruhé ženatý a jeho manželka, o 20 let mladší půvabná bývalá herečka Veronica Lariová, se téměř nikdy neobjevuje po jeho boku na veřejnosti a věnuje se rodině a domácnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám