Hlavní obsah

Izolovaný amazonský kmen se sám spojil s okolním světem

Novinky, vps

Brazilská vládní agentura FUNAI, která se stará o ochranu a mapování území obývaných domorodým obyvatelstvem, zveřejnila v úterý video ukazující setkání svého týmu s izolovaným domorodým kmenem. Ke kontaktu došlo v brazilském státě Acre, poblíž hranice s Peru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Setkání týmu agentury FUNAI s domorodým kmenemVideo: Reuters

 
Článek

První kontakt učinili členové kmene 26. června na březích řeky Envira s původními obyvateli oblasti nazývanými jako Asháninca. Video ukazuje, jak si od nich brali trsy banánů a později ve vesnici i zbraně.

Čtyři dny poté, co se s nimi setkali místní obyvatelé, přijel na místo i tým z agentury FUNAI a natočil druhé video, uvedl zpravodajský server G1.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle zástupce agentury FUNAI Carlose Travassose se jednalo o členy skupiny známé jako Rio Xinane. Nejprve po krátkém kontaktu zmizeli zpátky do pralesa, poté se však vrátili. Mluvili jazykem z panoánské jazykové rodiny, a tým se tak s nimi domluvil pomocí místních tlumočníků.

BEZ KOMENTÁŘE: Jako první se s domorodým kmenem setkali místní obyvateléVideo: FUNAI

„Vysvětlili, že je napadli nepůvodní obyvatelé a mnoho z nich poté zemřelo na chřipku a záškrt,“ řekl Travassos o kmenu, který agentura FUNAI podle Reuters monitorovala už od roku 2008. Nikdy ho však nekontaktovala, což je v těchto případech její strategie.

Podle Fiony Watsonové z organizace Survival International, která se zabývá právy domorodých obyvatel, kmen dost možná vytlačili z jejich původního místa výskytu těžaři dřeva nebo pašeráci drog.

„Něco je do tohoto kontaktu dotlačilo. Řekli nebo byli schopni ukázat, že na ně bylo páleno ze střelných zbraní. Jsou zabíjeni další? Je to pravděpodobné. Stojí s luky a šípy proti těžce ozbrojeným lidem,“ citoval Watsonovou server L.A. Times.

Antropolog Terri Aquino pro AFP uvedl, že si myslí, že kmen přišel hledat zbraně a spojence. Největším problémem je ale chřipka, proti níž původní obyvatelé nemají imunitu. Pracovníci FUNAI ošetřili kvůli chřipce sedm členů kmene, kteří se později stáhli zpět do pralesa. Není tak jasné, zda se podařilo zabránit dalšímu šíření nemoci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám