Článek
Prestižní ocenění pro nejlepší pizzu si poslední březnovou středu neodnesli italští mistři kuchaři ani samozvaní králové rychlého občerstvení z USA se svou pizzou s tradičně tlustým těstem.
Na pařížské kulinářské události nechyběli ti nejuznávanější italští pizzaři, o jejichž kvalitách se nikdo neodváží ani na vteřinu pochybovat. Jenže na francouzského kuchaře Rabaha Zaouiho jednoduše neměli.
Kvalitní těsto je základ
Francouzský kuchař z Carcassonne po vyhlášení uvedl, že je oceněním velmi poctěn a částečně poodhalil, v čem tkví kouzlo jeho pizzy.
"Na dobrou pizzu je stěžejní mít dobré těsto. Pro mě osobně je nejdůležitější částí pizzy právě těsto. Přirovnal bych to k pánvičce, do které pak jen dám ingredience, které jsem si připravil. Připravíte-li kvalitní těsto, dali jste základ dobré pizze," uvedl Zaoui.
Francie je největším konzumentem pizzy v Evropě
Zaouimu dal za pravdu i jeden z porotců Patrick Asfaux, který potvrdil, že skvělá základna pizzy byla kuchařovým velkým trumfem.
Francie je druhým největším konzumentem pizzy na světě hned po USA. Každý Francouz sní ročně v průměru 10 kilogramů pizzy. Kolébka pizzy Itálie je v její spotřebě až daleko za zemí galského kohouta.