Hlavní obsah

Italové cpali buvoly zakázaným hormonem kvůli mozzarelle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Italská policie zadržela na jihu země 19 lidí, které dopovaly buvoly zakázaným růstovým hormonem, aby zvýšili produkci vyhlášené mozzarelly, jež se z buvolího mléka vyrábí. Během uplynulého roku je to již druhá aféra zpochybňující nezávadnost tohoto sýra vyráběného zejména v oblasti Neapole.

Článek

Hormon somatropin, který se při dopování buvolích krav používal, ale neznamená podle policie pro spotřebitele žádné nebezpečí.

"Většina zadržených jsou chovatelé zvířat, jde ale i o několik lidí, kteří jim hormon dodávali," prohlásil plukovník Ernesto Di Gregorio z policejního útvaru v Neapoli, který vyšetřování případu vedl. Zároveň bylo podle něj uzavřeno i několik veterinárních stanic.

"Somatropin patří v rámci Evropské unie mezi látky, které nesmějí být používány pro chov dobytka. Hormon sice není považován za toxický, stejně tak ho ale nelze označit za bezpečnou látku," upozornil Di Gregorio. Zdůraznil, že nynější záležitost není srovnatelná s ohrožením, které před rokem znamenala pro konzumenty mozzarella obsahující nebezpečný dioxin.

Zasažena méně než setina chovů

Aféra s dioxinem v buvolí mozzarelle se provalila loni v březnu, kdy úřady musely zabavit v oblasti Neapole 66 chovů, protože tamější zemědělské podniky vyráběly tento sýr z mléka obsahujícího jedovatý dioxin. Incident měl za následek několikaměsíční bojkot tohoto produktu v Itálii i v zahraničí.

Nynější aféra se týká 25 chovů z celkového počtu tří tisíc, které v oblasti Neapole existují, ujistil Di Gregorio. Ke zjištění somatropinu v buvolím mléce vedla podle něho přísná potravinářská kontrola, která se od loňského roku v neapolském regionu uplatňuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám