Hlavní obsah

Hrdinný chirurg dokončil operaci navzdory tomu, že ho postihl infarkt

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neapol

Italský 59letý chirurg Claudio Vitale dokázal dokončit složitou operaci mozku, i když dostal v průběhu zákroku infarkt. Vitale si uvědomoval, že pokud nedokončí operaci sám, tak jsou šance pacienta na přežití bezmála nulové. Po neuvěřitelných 30 minut tak v operaci ještě pokračoval a teprve, když se pacient dostal z vážného ohrožení života, tak začal hledat pomoc sám pro sebe.

Článek

Neapol žije příběhem Claudia Vitaleho z nemocnice Cardarelli, který ukázal, že lékařskou přísahu má nade vše. I poté, co jeho tělo zasáhl infarkt, operoval dále. Chirurg tak skončil na nemocniční jednotce intenzivní péče i s pacientem, kterého operoval.

"Věděl jsem, že nemůžu té operace jen tak nechat. Nejsem opravdový hrdina, pouze jsem dělal svou práci," řekl skromně Vitale, kterého začaly po polovině operace trápit silné bolesti v hrudníku.

Nechal si jen odebrat krev

Chirurg odmítl přesvědčování svých kolegů, aby se nechal okamžitě ošetřit. Souhlasil jen s tím, že odevzdá vzorek krve, který potvrdil, že prodělal slabý infarkt.

"Dám si týden oddech a vrátím se do nemocnice. Doufám, že mě pustí hned zpět do práce," uvedl chirurg, který se již z nemocničního lůžka staral o zdravotní stav svého pacienta, který se k jeho radosti po operaci mozkového tumoru začal výrazně zlepšovat, informoval italský web Ansa.it.

Reklama

Výběr článků

Načítám