Hlavní obsah

Horolezec natočil vlastní pád ze zasněžené hory

Novinky, her

Zkušený horolezec Mark Roberts zažil na vlastní kůži, jaké to je, když se zřítíte z kameny a sněhem poseté hory. Při výstupu v národním velšském parku Snowdonia se dostal téměř na vrchol. Přestože měl na nohách mačky a v rukách cepíny, ztratil v jednu chvíli balanc a pak nekontrolovatelně padal 30 metrů.

BEZ KOMENTÁŘE: Horolezec natočil vlastní pád ze zasněžené hory

 
Článek

Velmi bolestivý pád, při kterém Mark Roberts utrpěl mnoho pohmožděnin a zlomeninu kotníku, zaznamenala kamera umístěná na jeho helmě. Při pádu navíc přišel o oba cepíny, kterými mohl svůj nečekaný „sestup“ zbrzdit nebo zastavit.  Kvalitní vybavení a velké zkušenosti horolezce ale nejspíš uchránily před vážnějšími zraněními.

„Věděl jsem, že mám něco velmi vážného s kotníkem, ale jinak mi nic hrozného nebylo. Snažil jsem se zabalit do klubíčka a co nejvíc si chránit hlavu. V takovou chvíli se pokoušíte nepanikařit a doufáte, že štěstí bude na vaší straně,“ vyprávěl později horolezec.

Mark Roberts naštěstí nelezl sám, ale se dvěma kamarády. Jakmile se k němu dostali a zkontrolovali jeho zdravotní stav, zavolali horskou službu. O 30 minut později už všechny tři horolezce převezl vrtulník do nemocnice.

„Pan Roberts měl velké štěstí, podle záběrů z kamery a délky jeho pádu bychom čekali mnohem vážnější zranění. Jeho výbava však byla velmi dobrá a pravděpodobně jen díky kvalitní helmě je dnes stále mezi námi,“ uzavřel celou věc Phil Benbow z horské služby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám