Hlavní obsah

Horko v zoo nepřežilo čerstvě narozené mládě soba

Novinky, duš

Mimořádná vedra, překračující v Brně 36 stupňů Celsia, nepřežilo ve zdejší zoo mládě soba, které přišlo na svět v pondělí. Ve všech zoo po celé české řeší, jak v tropických ochladit zvířata.

Článek

"Zvířata z polárního kruhu jsou stavěna na jiné teploty. Maličký sob, který se narodil do toho horka, to bohužel nepřežil, nebylo mu pomoci," uvedl ředitel brněnské zoo Martin Hovorka k úmrtí soba. Podle něj však ostatní zvířata současné teploty snášejí vcelku dobře. Víc než trvalé horko jim vadí prudké změny teploty. Podle ředitele jsou nyní v zoo vytvořeny podmínky, aby všechna zvířata měla stín.

Zoo však vypadá celý den jako španělská vesnice při siestě. Ačkoli jsou prázdniny, návštěvníci se na rozpálené svahy brněnské Mniší hory vydávají jen zřídka. Všechna zvířata jsou ve stínu pod stromy a odpočívají, ani se nehnou. Podobně je to v dalších zahradách.

Zvířata jsou apatická

"Návštěvníci se musejí smířit s tím, že zvířata v tomto počasí většinou apaticky polehávají ve stínu a nejsou aktivní," řekl Právu Jaroslav Vogeltanz z plzeňské zoo, která nechala kvůli vedru zakrýt dva skleníky, které zároveň slouží i jako expozice australských a amerických ptáků. "Zvířata ale nekropíme a ani jsme to nikdy nedělali, mohla by utrpět šok. Samozřejmě jim zajišťujeme dostatek vody," dodal Vogeltanz.

Medvěd dostal led

Fontány přibyly do výběhů zvířatům v zoo v Olomouci. "Velká vedra sužují zejména ta, která pocházejí ze severských zemí, tedy soby, losy a pižmoně. Ve fontánách se mohou ochlazovat," řekl Právu ředitel Zoo na Svatém Kopečku u Olomouce Zdeněk Slavotínek s tím, že některá zvířata, vesměs ta, jejichž původní domovinou je Afrika, horka dokonce přivítala. "Třeba antilopy, velbloudi, gepardi a žirafy. I tato ale přes poledne vyhledávají stín a musí mít i dostatek vody," zdůraznil Slavotínek.

V pražské zahradě lední medvěd dostává vedle mražené potravy i kusy ledu. Ve výběhu má v bazénu vodu o teplotě osm až devět stupňů. Papouškům zase ošetřovatelé zvlhčují vzduch, protože jim dlouhotrvající vedra a sucha způsobují záněty dýchacích cest.

"Voliéry dravých ptáků jsou umístěny ve stínu, proto dravce vedro nezasahuje tolik jako ostatní zvířata," řekla Právu Lena Pintnerová ze Zoologické zahrady v Liberci. "Ke snášení vysokých teplot jsou ptáci velmi dobře vybaveni. Peří je schopno snášet velké výkyvy teplot od - 20 do + 40 °C. Ve vedrech je peří přilehlé k tělu, aby se vytvořila co nejmenší izolační vrstva," dodala.

Lev se nerad sprchuje

Ke kropení zvířat přistoupili v zoo v Ostravě. Sprchu mají dispozici třeba pro medvědy, šimpanze nebo pro levharty sněžné. Podobně tomu je i v Hodoníně. "Když ale lama zahlédne, že se blíží ošetřovatel s hadicí, sama se za ním vydá pro svlažení. Ussurijský tygr si v proudu vody lebedí, zato lev se mu spíše vyhýbá, ale i on ji dostane, alespoň na svlažení půdy ve výběhu," uvedla mluvčí zoo Bohuna Mikulicová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám