Hlavní obsah

Hmyz zřejmě preferuje teplé rostliny

CAMBRIDGE

Vědci se domnívají, že čmeláci preferují teplé rostliny a umějí rozeznávat barvy, kterými odhadují teplotu rostliny, na které hodlají přistát. Tato domněnka je v rozporu s ustálenou domněnkou, že si hmyz vybírá květiny, které obsahují nejvíce pylu či nektaru.

Článek

Britští vědci říkají, že včely a čmeláci využívají teplejší rostliny k udržení své tělesné teploty a k tomu, aby ušetřili energii. Studie pocházející od vědců z Cambridge university a Queen Mary College se objevila v prestižním magazínu Nature.

V testu, během kterého tým využil velké množství umělých a rozdílně zbarvených květin se zjišťovalo, zda mohou čmeláci používat barvy k rozpoznání teplejších květin. Čmelákům byly dány na výběr čtyři fialové květiny a čtyři o něco chladnější růžové květiny, které byly rozmístěny v náhodném pořadí. V prvním testu si vybralo teplejší rostliny 58% testovaných čmeláků. Když byl teplý nektar umístěn v růžových rostlinách, tak si je vybralo 61,6% testovaných čmeláků.

Stále se učí

Lars Chittka z londýnské univerzity Queen Mary College prohlásil, že testy ukázaly, že včely a čmeláci preferovali teplejší rostliny a byli schopni se naučit, které rostliny bývají teplejší dle jejich barev. Pokud ale nedostali žádný klíč, který by jim pomohl určit, která barva květiny souvisí s vyšší teplotou, tak v testu selhali. Dá se tedy říci, že se postupem času učí, které barvy souvisí s vyššími teplotami rostlin.

Reklama

Související témata:

Související články

Včelí produkty pomáhají v boji proti rakovině

Přírodní produkty medonosných včel mohou zachránit lidské životy. Zvláště propolis, mateří kašička, kyselina kávová, med a včelí jed mohou být využívány různým...

Bodnutí včely může být velmi nebezpečné

V letních měsících hrozí lidem pobodání od vos, včel, sršňů a jiného hmyzu. Jejich bodnutí je nepříjemné a bolestivé. Ve většině případů je následkem bodnutí...

Výběr článků

Načítám