Hlavní obsah

Místo ztraceného snubního prstýnku objevili skutečný poklad

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pátrali po ztraceném snubním prstýnku, místo toho však dva severoirští kamarádi objevili na konci října stovky let starý poklad. Více než 80 mincí má celkovou hodnotu zhruba 100 tisíc liber (tři miliony korun).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hledal ztracený snubní prsten, místo toho našel pokladVideo: AP

 
Článek

Když byl 44letý hledač kovů Paul Raynard společně se svým kamarádem a obchodním partnerem Michaelem Gwynnem na výletě poblíž severoirského města Ballycastle, požádal je tamní farmář, zda by mu nepomohli pomoci vypátrat na poli ztracený snubní prsten.

Když se Raynard dal do práce, zhruba po dvou hodinách mu přístroj ukázal na místo, kde se ukrýval stovky let starý poklad. Celkem 84 mincí, z nichž nejstarší je z roku 1512, objevil Raynard ukryté pod povrchem.

Co najdete pod kadibudkou aneb Každý poklad není ze zlata

Muži

„Nejdřív jsem viděl jednu, dvě mince, ale neměl jsem páru, kolik se jich ukrývá ještě hlouběji. Běžel jsem pro Michaela, abychom si mohli vychutnat ten okamžik společně. Pamatuju si, že jsem se celý třásl,” popisuje odhalení pokladu Raynard.

Půl na půl

Muži nakonec vyhrabali desítky mincí, které předali odborníkům v muzeu, kteří určí jejich přesnou hodnotu. Podle odhadu se však částka bude pohybovat okolo 100 tisíc liber.

„Je to splněný sen. O hledání pokladů se zajímám už od malička a tohle je něco, jako trefit jackpot v loterii,” říká Raynard.

Jakmile rozhodnou specialisté o přesné hodnotě mincí, Raynard poklad zřejmě prodá. Pokud se tak stane, bude mít nárok na polovinu částky. Druhá polovina připadne majiteli pole. Ten tak bude mít slušnou náplast za ztracený prsten.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám