Hlavní obsah

Hledač pokladů nalezl džbán plný starořímských mincí za 100 miliónů

Novinky, ČTK, Karolina Zarzycká
Londýn

Padesát dva tisíc starořímských mincí ve 160kilogramovém džbánu nalezl britský hledač pokladů David Crisp. Hodnota mincí byla určena na 3,3 miliónu liber (v přepočtu 100 miliónů korun).

Článek

Hledač pokladů Crisp mince našel pomocí detektoru kovů na poli v jihozápadní Anglii. Džbán ležel asi třicet centimetrů pod povrchem.

Mince s Markem Aureliem

Na stovkách mincí je portrét Marka Aurelia Carausia, jenž se koncem třetího století ujal vlády nad Británií a severní Francií. Zároveň se prohlásil císařem těchto oblastí.

Crisp rozhlasové a televizní stanici BBC řekl, že poté, co se ozval signál detektoru, začal na tom místě kopat a jako první vytáhl velmi malou, bronzovou římskou minci a pak asi dvacet dalších. Zjistil, že mince jsou v nějakém hrnci, a uvědomil si, že potřebuje pomoc znalce.

Jako znalci byli přivoláni archeologové z hrabství Somerset. Ti od dubna, kdy byl poklad nalezen, do dneška jeho historickou i finanční hodnotu zkoumali.

Odhadce Tony Williams posoudí, zda nalezení a ohodnocení pokladu byla formálně platná, a rozhodne o vyplacení odměny nálezci.

Přepíší se britské dějiny?

Roger Bland z Britského muzea řekl, že nalezené mince pomohou odhalit mnohé z britských dějin třetího století, kdy byla země vystavena invazím barbarů, hospodářské krizi a vnitřním válkám.

Marcus Aurelius Carausius v Británii vládl v letech 286 až 293, kdy byl zavražděn. Římané ovládli Anglii, Wales a část Skotska v roce 43 a jejich vláda trvala zhruba do roku 410. Podle Blanda nynější nález pomůže zařadit Carausia na historickou mapu.

"Britští školáci studují historii římské Británie, ale nikdy se neučili o našem ztraceném císaři Carausiovi," řekl Bland.

Reklama

Výběr článků

Načítám