Hlavní obsah

Halo jev okolo Měsíce

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Také se vám v noci ze čtvrtka na pátek zdálo, že Měsíc víc svítí a má kolem sebe pravidelná bílá kola? "Je to možné. Není to úkaz častý, ale není také ani vzácný. Čas od času je vidět. Říkáme tomu halový jev," řekl Právu v pátek Pavel Suchan ze Štefánikovy hvězdárny v Praze.

Foto: archiv o.s. Kultura(k) vítězí!

Petici proti záměru výstavby obchodního centra Aréna Plzeň na místě Domu kultury Inwest do dnešního dne podepsalo téměř osm tisíc lidí.

Článek

Tyto úkazy jsou podle něj jak kolem Měsíce, tak kolem Slunce. Dokonce kolem Slunce častěji.

"Jev vzniká rozptylem světla těchto dvou silných zdrojů světla na naší obloze na ledových krystalcích vysoké oblačnosti. Ta je ve výši zhruba deseti kilometrů a obsahuje led. Na nich, jako na optických hranolech, se světlo rozkládá, a tím lomem měsíční světlo svítí buď v malém kroužku kolem Měsíce - tomu říkáme malé měsíční halo, nebo pak ve velkém kruhu, vysloveně v kružnici kolem Měsíce, a tomu říkáme velké měsíční halo," uvedl astronom.

Dodal, že tento jen nastává hlavně v době, kdy není úplně jasno, ale spíše pošmourno a přesto Měsíc svítí. "Měsíční hala jsou spojená i s lidovým rčením, že Měsíc táhne vodu. Podle nich se dříve vědělo, že obloha se postupně zatahuje a druhý den může pršet," řekl Suchan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám