Hlavní obsah

Gates opět nejbohatším Američanem

Novinky, Iveta Kramešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Nejbohatším Američanem se letos opět stal počítačový magnát Bill Gates (47). Časopis Forbes vyčíslil jeho majetek na 46 mld. dolarů (1380 mld. korun). I další boháči se rekrutují z technologických odvětví, zjistil Forbes. V první desítce jsou i 2 společníci z firmy Microsoft Paul Allen (22 mld.) a Steven Ballmer (12,2 mld.).

Foto: Miroslav Černý

Účastníci besedy a ředitelka žateckého muzea. zleva: Mrg. Miluše Botková, Radek Holodňák, dr. Toman Brod, PhDr. Radmila Holodňáková

Článek

Penězi oplývají rovněž mediální velikáni. Například majitel kabelového operátora Cox Communications, vlastník televize a rádia Metromedia John Kluge si loni přišel na 10 miliard dolarů. Statistiky také prokázaly, že bohatství se stěhuje na západ USA. Kalifornie se například pyšní dvakrát větším počtem magnátů než New York.

Kdo je Bill Gates

Syn právníka a učitelky se zabýval počítači a programováním již od školních let. Svůj život poté spojil s počítačovou firmou Microsoft, kterou založil společně se svým spolužákem z Harvardovy univerzity. Přestože je největším boháčem světa, často v letadlech létá turistickou třídou a zhusta se prý stravuje u McDonalda. Nechal se také slyšet, že po odchodu do důchodu chce 95 procent svého majetku dát na dobročinné účely. Ve středu Gates oznámil, že věnuje 51 miliónů dolarů na zřízení 67 malých veřejných škol v chudších oblastech New Yorku. Gates je ženatý a má tři děti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám