Hlavní obsah

Francouzům chybí hlemýždi, Východoevropané je už nechtějí sbírat

PAŘÍŽ

Obyvatelům země galského kohouta hrozí, že budou mít nedostatek jedné ze svých velkých pochoutek, šneků. Francouzští producenti varovali, že nedostávají dostatečné množství hlemýžďů z východní Evropy, která je jejich hlavním dodavatelem na francouzský trh.

Článek

Sbírání šneků pro Francii byl jeden z oblíbených způsobů vydělávání peněz ve východoevropských zemích, hlavně v Polsku a Maďarsku, ale také Česku. Ale od té doby, co se před pěti lety tyto země staly členy Evropské unie, nacházejí jejich obyvatelé lepší pracovní příležitosti, napsal list The Independent.

Představitelé francouzského zpracovatelského průmyslu v chmurně laděném prohlášení uvedli, že sbírání šneků nyní ve východní Evropě vzbuzuje stále větší nechuť. Lidé už prý nejsou ochotni vstávat brzo ráno a vydávat se se svítilnou do polských lesů nebo maďarských hájů a hledat hlemýždě zahradní (Helix pomatia). Důsledkem toho bude, že ceny průmyslově zpracovaných hlemýžďů ve Francii letos prudce vzrostou.

Francouzi snědí ročně na 25 000 tun šneků, což znamená, že spořádají 700 miliónů kusů tohoto suchozemského plže. Dva ze tří šneků snědených ve světě jsou zkonzumovány právě ve Francii.

Záliba Francouzů v pojídání hlemýžďů zůstává pro zbytek světa většinou záhadou. Omáčka, která se servíruje s hlemýždi a dělá se z česneku, petrželky a másla, je delikátní, ale samotný šnek nezasvěcencům chutná jako použitý kus žvýkačky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám