Hlavní obsah

Francouz jezdí v autě na fritovací olej

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MARSEILLE

Ve snaze přispět ke zlepšení ovzduší zaneřáděného výfuky z aut upravil mladý Francouz z Marseille svůj vůz tak, aby jezdil na fritovací olej. Doufá, že jeho vynálezu využijí také městské autobusy.

Foto: Honza Ježdík

Jako koncert, který přepsal historii, bude zaznamenán v MHF F. L. Věka koncert SOČRu s dirigentem Markem Šedivým a sólistou Emilem Rovnerem.

Článek

Christophe Oudelin odebírá použitý fritovací olej od restaurací, jejichž majitelé se této suroviny rádi zbaví. Vynálezce dává přednost slunečnicovému oleji, protože pomaleji tuhne.

"Spotřeba není vyšší a řízení vozu je pohodlnější," sdělil mladý muž. "Trochu to je sice cítit po fritování, ale není to nepříjemné," dodal Oudelin, který po některých úpravách na motoru jezdí na olej od loňského léta.

S tuctem přátel založil sdružení, jehož cílem je propagovat novou pohonnou hmotu, která tolik neznečišťuje ovzduší jako nafta nebo benzín. Členové sdružení navštěvují místní trhy a výstavy ekologické energie.

"Rádi bychom pro novou pohonnou látku získali provozovatele veřejné dopravy," řekl Oudelin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám