Hlavní obsah

Fotka v dokladech s cedníkem na hlavě? V Rakousku to jde, u nás musíte k lékaři

Novinky, Karolína Vrbasová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V České republice by zřejmě jen tak neprošla provokace, kterou se před nedávnem proslavil pětatřicetiletý Vídeňan Niko Alm, jenž si prosadil ve svém řidičském průkazu fotografii, na níž jeho hlavu zdobí cedník. K takovému husarskému kousku by potřeboval v ČR potvrzení od lékaře, že cedník na hlavě musí mít ze zdravotních důvodů.

Chcete-li mít na fotce v občance cedník na hlavě, musíte navštívit lékařeVideo: Novinky

 
Článek

Rakouské úřady přijaly Almův argument, že muslimské ženy se také mohou fotit v burce a že jeho snímek jinak ve všem odpovídá požadovaným normám.

Podle zákona o občanských průkazech a zákona o cestovních dokladech jsou v České republice jednoznačně stanoveny parametry, které průkazová fotografie musí splňovat. Je to například hladký povrch a rozměry 35 milimetrů na 45 milimetrů. Fotografie také musí odpovídat podobě zobrazované osoby v době podání žádosti. Pohled přes rameno, pootočená nebo nakloněná hlava a vlasy přes oko jsou nepřípustné. Výraz tváře má být neutrální, ústa zavřená, nevhodné jsou viditelné zuby, nepřípustný je široký úsměv od ucha k uchu.

Fotografie zobrazuje občana v civilním oděvu, bez brýlí s tmavými skly, s výjimkou nevidomých - a bez pokrývky hlavy.

Podle slov Vladimíra Řepky z ministerstva vnitra je pokrývka hlavy přípustná pouze ve dvou případech, a to buď pokud je její použití odůvodněno příslušností k oficiálně existující náboženské skupině, nebo ze zdravotních důvodů.

V takovém případě může dotyčný mít na průkazové fotografii i extravagantní pokrývku hlavy v podobě cedníku. Je ovšem nutné splnit následující požadavky: musíte na příslušném úřadu doložit lékařské potvrzení o tom, že cedník na hlavě nosíte ze zdravotních důvodů. Pak už jen stačí pořídit snímek, na kterém kuchyňské náčiní nesmí zakrývat obličejovou část způsobem, který by znemožňoval identifikaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám