Hlavní obsah

Filipínské úřady zabavily 200 tun zkamenělých škeblí

Neobvyklý úlovek se podařil filipínským úřadům. Před několika dny zabavily více než 200 tun zkamenělých škeblí zévy obrovské v celkové hodnotě okolo 25 milionu dolarů (více než 540 milionů korun). V souvislosti s pašováním škeblí byli zatčeni čtyři lidé.

Foto: Philippines Coast Guard

Příslušnící Pobřežní stráže kontrolují zabavené škeble.

Článek

Úspěšnou operaci oznámila filipínská pobřežní stráž v sobotu předminulého týdne na svém facebookovém účtu. V provincii Palawan byli během zátahu, který se uskutečnil o den dříve, zatčeni čtyři lidé a zabaveno bylo dosud největší množství zévy obrovské.

Obvinění jsou stíháni za porušení zákona o ochraně přírody, který zakazuje ničit přírodní zdroje za účelem obchodu i sbírky. Zkamenělé škeble poskytují útočiště mnoha mořským živočichům, a proto je i jejich výlov či sběr protizákonný.

Foto: Philippines Coast Guard

Zabavené zévy obrovské

Zéva obrovská, místními nazývaná Taklobo, je největším žijícím mlžem. Dorůstá velikosti až 1,2 metru a váží až 200 kilogramů.

Vyskytuje se v teplých vodách Tichého a Indického oceánu zhruba 15 až 20 metrů pod hladinou. Nyní patří k nejohroženějším mušlím, z řady míst, kde dříve obvykle byly, zévy zcela vymizely.

Zajímavostí je rovněž, že žádná zéva nemá stejné zbarvení.

Na Filipínách mají nejspíš největší perlu na světě

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám