Hlavní obsah

Favoritku Miss USA připravil o vítězství názor na partnerství homosexuálů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Miss Kalifornie byla letos při volbě Miss USA jasnou favoritkou na královnu krásy. Ovšem jen do chvíle, než odpověděla na otázku známého blogaře Pereze Hiltona. Homosexuální kritik slavných se totiž Carrie Prejeanové zeptal, zda je pro či proti manželství gayů. A ona odpověděla, že sice gaye a lesbičky má ráda, ale manželství by měly uzavírat jen páry tvořené jedním mužem a jednou ženou.

Článek

Korunku Miss USA pak porota udělila méně favorizované Miss Severní Karolíny Kristen Daltonové. „Stálo mě to korunku,“ prohlásila ihned po vyhlášení výsledků Prejeanová.

Přesná otázka zněla, zda by měla Kalifornie následovat Vermont, v němž jako čtvrté členské zemi USA přijali zákon umožňující sňatky homosexuálů.

Nevyjádřila by se jinak

„Žijeme v zemi, kde si můžete vybrat mezi jednopohlavním manželstvím či tím opačným… Já věřím tomu, že manželství by mělo být mezi mužem a ženou. Nikoho se tím nechci dotknout, ale tak jsem prostě byla vychovaná. Řekla jsem to, co jsem cítila. Vyjádřila jsem názor, který byl upřímný, a to je vše, co mohu udělat.“ uvedla Carrie Prejeanová.

Po této odpovědi se část publika ozvala nesouhlasným bučením a část naopak potleskem. Přesně tak, jak to v Kalifornii odpovídá společenskému názoru na sňatky homosexuálů. Jen něco málo přes padesát procent obyvatel je proti. Přestože prohry Prejeanová lituje, neodpověděla by prý jinak.

"Ano, prohrála kvůli té odpovědi. Byla rozhodně do té doby favoritkou… Ale ztratila sympatie miliónů amerických gayů a lesbiček, jejich rodin a lidí, kteří je podporují,“ přiznal Perez Hilton otevřeně pro ABC News.

Rozhořčila i šéfa soutěže

Proti Prejeanové se ale postavil také Keith Lewis, jenž soutěž Miss Kalifornie pořádá: „Jako jeden z ředitelů soutěže Miss Kalifornie USA jsem osobně velmi rozhořčen a raněn tím, že si Miss Kalifornie myslí, že právo na manželství náleží jen muži a ženě."

To, že je ale její názor v Kalifornii úředně zcela právoplatný a ztotožňuje se s ním většina občanů, o tom už pomlčel. Mnohá americká média se postavila na stranu modelky, které bylo podle nich upřeno právo na svobodný názor, který neodporuje zákonům státu, ve kterém žije.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám