Hlavní obsah

Expozice historických obytných vozů připomíná retro kempování v sedmdesátých letech

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová

Dovolená v sedmdesátých letech bývala pro mnoho Čechů a Slováků pod stanem. Někteří si ale mohli dovolit jet obytným vozem i k moři do Bulharska nebo Jugoslávie. Přestože si to dnes už málokdo dokáže představit, najdou se i milovníci této retro klasiky. Zavzpomínejte v našem videu na staré časy a připomeňte si, jaké bývávalo kempování v minulém století.

Expozice historických obytných vozů připomíná retro kempování v sedmdesátých letechVideo: Novinky

 
Článek

Například majitel vozu Volkswagen Transporter T2 z roku 1973 tímto „obytňákem“ prý dodnes vozí svou rodinu na dovolenou. Modrý vůz má šest míst k sezení, dvě lůžka a jedno závěsné nad předním sedadlem pro dítě do 30 kilogramů.

Retro karavan má dnes hodnotu tří miliónů korun. Uvnitř jsou k vidění i dobové doplňky jako povlečení, rádio či kuchyňská výbava.

Foto: Novinky

Karavan z kdyňských strojíren může sloužit i jako lodička.

Karavan a loď v jednom

Unikátem výstavy je kousek z kdyňských strojíren u Domažlic, který byl vyráběn v letech 1970 až 1973. „Není to obyčejný karavan, ale je to složenina ze dvou laminátových skořepin, které se od sebe dají oddělit, čímž z něj vznikne lodička, ke které stačí dodat buď plachtu, nebo vesla,“ ukazuje Novinkám na retro fotografiích viceprezident Autoklubu ČR pro mimosportovní disciplíny František Čečil.

Unikátní jsou podle Čečila všechny vystavené karavany, a to už jen proto, že se vůbec dochovaly. Expozici dokreslují i dobové doplňky jako stolečky, židle, vařiče, rádia nebo nádobí. „Tyto doplňky úplně navodí tu atmosféru 70. let, mnoho lidí má spoustu takových věcí ještě doma nebo někde ve sklepě,” usmívá se Čečil.

Foto: Novinky

Atmosféru ze 70. let tvoří i dobové doplňky.

Na staré časy můžete zavzpomínat na veletrhu For Caravan v pražských Letňanech až do neděle.

Reklama

Výběr článků

Načítám