Hlavní obsah

Expedice ve střední Africe objevila nové živočišné druhy

Novinky, BBC, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KINSHASA

Vědecká expedice, která vyrazila do pralesů ve východní části Demokratické republiky Kongo, objevila šest nových živočišných druhů. Patří mezi ně jeden neznámý druh netopýra, krysa, dva druhy žab a dva druhy rejsků. Region nedaleko jezera Tanganika byl dlouhou dobu mimo dosah vědců vzhledem k jeho politické nestabilitě.

Článek

Průzkumná cesta vedená organizací WCS (Wildlife Conservation Society) se konala mezi lednem a březnem 2007. Dohromady vědci prohledali přibližně  jeden kilometr čtvereční lesa. "Pokud jsme schopní nalézt šest nových druhů za tak krátkou dobu, přinutí vás to přemýšlet, co vše se tam nachází," řekl Andrew Plumptre z vědeckého týmu WCS.

"Část lesa byla pravděpodobně izolována od zbytku celé lesní oblasti po přibližně 10 tisíc let. V oblasti byly mimo jiné dva nové druhy žab. Svítivě zelená žába velmi malých rozměrů patří do rodu Hyperolius a druhá, měřící 1 až 2 cm, pravděpodobně patří do zcela nového rodu," uvedl Plumptre.

Vědci také věří, že nalezli v zalesněných regionech mnoho nových druhů rostlin. Botanici expedice nebyli schopní identifikovat přibližně 10 % vzorků rostlin, které nasbírali. Ty budou nyní zkoumány dalšími specialisty, a ti potvrdí, zda jde skutečně o zástupce nových druhů.

Chtějí na místě chráněný park

Vědecký tým se shodl na tom, že oblast je extrémně bohatá na živočišné i rostlinné druhy a velmi různorodá. A to i přes dlouhotrvající konflikt, který ji ohrožoval. Les byl totiž dle Plumptreho využíván rebely jako útočiště již od roku 1960.

Organizace WCS tvrdí, že bude nyní potřeba celou oblast velmi pečlivě chránit. Zdá se, že by to neměl být větší problém. V oblasti, kde by měl vzniknout chráněný park, totiž žije jen velmi málo lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám