Hlavní obsah

Dva Rumuni dostali ve Francii pokutu, nasbírali moc hub

Příliš mnoho hub si podle francouzského soudu z lesa na východě země odnesli dva Rumuni. Každý z nich proto v úterý dostal podmíněnou pokutu 500 eur (12 600 korun), informovala v úterý agentura AFP. Houby, které policie loni v říjnu zabavila, skončily u charitativních organizací.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Předpisy departementu Haute-Saône dovolují lidem nasbírat v lese nanejvýš pět kilogramů hub na osobu, nad deset kilogramů už jde o trestný čin. Rumunská dvojice si jich z lesa odnesla 266 kilogramů.

Která houba je jedlá? Mobilní aplikace je umí rozpoznat a mapovat

Software

Rumuni ve věku 22 a 60 let podle soudu navezli loni v říjnu čtyři desítky krajanů do lesa u obce Corbenay, která leží asi 120 kilometrů jihozápadně od Štrasburku. Každému z nich zaplatili za kilogram nasbíraných hub tři eura (76 korun). Celkem skupina nasbírala 266 kilogramů hřibů, které si následně dvojice chtěla odvézt. Zadržela ji ale policie.

Houby se snědly

Soud ve městě Vesoul v úterý oběma Rumunům uložil podmínečnou pokutu 500 eur. Státní zástupce, který množství nasbíraných hub označil za astronomické, se proti rozsudku na místě odvolal. Původně žádal podmínečný trest vězení v délce tří měsíců.

Školačka přinesla z lesa místo hub munici z války

Krimi

Nasbírané houby už v říjnu policie pachatelům zabavila. Skončili na talíři lidí, o které se starají různé místní charitativní organizace, uvedla AFP.

Reklama

Výběr článků

Načítám