Hlavní obsah

Dosud neznámý dinosaurus se proháněl po Dálném východě

ČTK, Alexandr Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VLADIVOSTOK

Tým belgických a ruských paleontologů objevil začátkem srpna u obce Kundur na ruském Dálném východě fosilizované pozůstatky dosud neznámého dinosaura. Podle Pascala Godefroita jde zřejmě o nový druh býložravých hadrosaurů.

Foto: Josef Zajíc

0stravský informační servis - pobočka u nádraží Ostrava - Svinov. 11.11.2012

Článek

Největší ze tří nalezených exemplářů je vysoký asi 12 metrů a všechny jsou ve vynikajícím stavu díky častým nánosům bahna v oblasti.

Zvířata žila asi před 100 milióny lety v období svrchní křídy. Většina těchto ploskolebých dinosaurů, kteří se pohybovali po dvou nohách, měla zvláštní lžícovitou čelist ve tvaru kachního zobáku.

"Dinosauři vládli doopravdy na celé planetě," zdůraznil Godefroit a dodal, že "existuje větší různorodost, než jsme si dosud mysleli". Podle dosavadního mínění se totiž většina dinosaurů měla soustřeďovat na ty části někdejší prapevniny Pangea a následných dvou světadílů Gondwana a Laurasie, z nichž se později stal americký kontinent.

Belgicko-ruská expedice za podpory společnosti National Geographic provádí vykopávky v oblasti města Vladivostoku. Právě tento region se ukázal velmi bohatým na pozůstatky dinosaurů. Tým paleontologů na nového hadrosaura narazil při pátrání po zbytcích dávných obyvatel naší planety na ploše zhruba 400 metrů čtverečních.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám