Hlavní obsah

Dokouřit doutník Winstona Churchilla můžete i vy

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Psal se rok 1953, když tehdy 79letý Winston Churchill navštívil filmovou premiéru v Londýně. Po představení si zapálil oblíbený doutník, který tentokrát nedokouřil a odložil ho v popelníku. Toho si všimla jistá Violet Kingová, která si jej schovala jako suvenýr. Po 66 letech nyní dostane nového majitele.

Foto: Profimedia.cz

Nedokouřený doutník Winstona Churchilla

Článek

Bývalý premiér Spojeného království byl vášnivým kuřákem a doutníky se staly jedním z poznávacích symbolů známého politika, státníka či spisovatele. Logicky tak svojí přítomností přitahoval pozornost okolí a když si Violet Kingová všimla nedokouřeného Churchillova doutníku, neváhala si jej uschovat na památku.

Kingová, která zemřela v osmdesátých letech minulého století, podle svého synovce Juliana Lewise neplánovala doutník zpeněžit, jednalo se totiž o památku, na kterou byla patřičně hrdá. „Moc ráda o té historce mluvila a ukazovala doutník lidem,” říká Lewis.

Osobní dopis

Kingová později napsala Churchillovi dopis, ve kterém se mu s historkou svěřila. Na oplátku od politika dostala svolení, aby o příhodě mohla říct svým přátelům. A právě originální dopis včetně nedokouřeného doutníku se stane v prosinci letošního roku předmětem aukce ve městě Etwall.

Kdo by však chtěl vlastnit netradiční vzpomínku na držitele Nobelovy ceny, bude muset zainvestovat přibližně pět až šest tisíc liber (144 až 173 tisíc korun), což je předpokládaná částka, za kterou se předměty vydraží.

Reklama

Výběr článků

Načítám