Hlavní obsah

Dobu ledovou měl způsobit rozpad asteroidu

– PAŘÍŽ

Stopy po explozi velkého asteroidu objevila v mořských hlubinách skupina amerických vědců. Jeho malé úlomky, které pronikly do atmosféry Země, prý mohly přispět k ochlazení podnebí naší planety před 8,3 milióny lety. Informuje o tom nejnovější číslo britského vědeckého časopisu Nature.

Článek

Vědci z Kalifornského technologického institutu (Caltech) oznámili, že podmořské usazeniny pocházející z konce miocénu (mladší polovina třetihor) obsahují až čtyřikrát větší koncentraci izotopu helia-3, než je obvyklé. Jádro atomu helia-3 se skládá ze dvou protonů a jednoho neutronu, zatímco běžné helium-2 má dva protony a dva neutrony.

Helium-3 je na Zemi vzácné, ale vesmírný prach, jenž dopadá na naši planetu, jej nabírá při putování vesmírem z "hvězdných větrů". Jeho koncentrace pak naznačuje, kolik v dané době dopadlo meziplanetárních kosmických částic na Zemi.

Studie amerických vědců odhaluje, že takový "déšť kosmického prachu se časově očividně shoduje s obdobím "mírného ochlazení a zesílení asijského monzunu".

Období chladu vědci často vysvětlují přítomností částic, které se do atmosféry dostaly díky sopečné činnosti nebo kolizemi s meteority. Velké koncentrace popílku nebo prachu v ovzduší způsobují, že sluneční paprsky do atmosféry hůře pronikají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám