Hlavní obsah

Do roku 2040 prý lidé narazí na mimozemšťany

Právo, vpl

Neuvěřitelné a dlouho očekávané se stane skutečností: ufouni jsou na dosah. Vědci předpokládají, že do roku 2040 najdou ve vesmíru živé bytosti. V následujících letech totiž prozkoumají dostatečné množství planet, takže mají za to, že do roku 2040 narazí na mimozemské sousedy, byť to nemusí být zelení mužíci.

Foto: Profimedia.cz

Astronom Seth Shostak u radioteleskopů, které by se měly využívat k pátrání po signálech mimozemského původu

Článek

V roce 1960 namířil astronom Frank Drake, tvůrce známé Drakeovy rovnice, která určuje počet mimozemských inteligentních druhů nacházejících se ve vesmíru, svůj 26metrový radioteleskop na blízké hvězdy Tau Ceri a Epsilon Eridani. Pokoušel se vypátrat rádiové stopy vyspělé civilizace.

„Tenkrát jsem vyšel úplně naprázdno,“ připustil zklamaně.

Stál však za programem SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence), který si jako své poslání vytkl poslouchat různé frekvence ve vesmíru a stopovat případné inteligentní obyvatele mimo naši Zemi. Vědci se teď přiklánějí k tomu, že do 20 až 25 let nějaké mimozemšťany najdou.

„Tady platí Moorův zákon, podle něhož se kapacita našich počítačů každý rok a půl zdvojnásobí. Do roku 2040 lidé prozkoumají asi dva milióny hvězdných systémů. To je opravdu dost na to, aby se nějaký závratný objev skutečně podařil,“ upozornil astronom Seth Shostak na sympóziu amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) na Stanfordově univerzitě.

Už jednou slavili

Vědci už dnes tuší, že se ve vesmíru nachází přes čtyři tisíce exoplanet, tedy planet v cizí sluneční soustavě. „Už jsme narazili na několik světů, kde by teoreticky bez potíží mohly existovat podmínky pro život,“ připomněl.

Vybavuje si okamžiky prchavé a předčasné slávy z roku 1997. „Tehdy jsme si 16 hodin opravdu mysleli, že máme kontakt. Dnes je to docela slavná historka. Nakonec se ukázalo, že to byl signál evropské družice SoHo na výzkum Slunce. Ale aspoň jsme viděli, jak by se to mohlo odehrávat,“ uzavírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám