Hlavní obsah

Do Ramalláhu se sjeli milovníci Rubikovy kostky

Novinky, pal

Šikovné ruce, rychlé prsty, devět různých typů Rubikových kostek a 88 soutěžících. Tak vypadalo mistrovství v řešení tohoto světoznámého hlavolamu, které se konalo v palestinském Ramalláhu na západním břehu Jordánu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Palestině se pokoušeli soutěžící vyřešit Rubikovu kostku v co nejkratším časeVideo: Reuters

 
Článek

Akci pořádala Světová asociace kostek (WCA) a účastnili se jí soutěžící, kterým se říká „speedcubeři“, protože se snaží hlavolam vyřešit v co nejkratším čase. Věk soutěžících se pohyboval mezi 6 a 22 roky, vše se odehrávalo pod dohledem zkušených delegátů, které WCA vyslala.

Soutěž trvala dva dny a její účastníci si během té doby mohli vyzkoušet různé variace Rubikovy kostky. Samozřejmě že hlavní je ikonická krychle 3×3×3.

Padl místní rekord a pořadatelé jsou spokojeni

Právě v „královské disciplíně“ padl místní rekord, kdy kostku za 12 sekund a 9 setin vyřešil desetiletý Palestinec Adam Tiro. Zatímco u šampióna panovala obrovská radost, jiní účastníci naopak propadali slzám, když nedokázali splnit cíle, které si předsevzali.

Kdo ale rozhodně neplakal, byl spolupořadatel Ahmad abú Husajn, který na palestinských územích od roku 2015 učil už téměř 400 vyznavačů tohoto hlavolamu. V prvním mistrovství dokonce vyhrál rekordním vítězstvím, kdy kostku vyřešil za 54 sekund, v dalším šampionátu už ho však vlastní studenti překonali časem 23 sekund a nyní tuto hranici ještě posunul již zmíněný Tiro.

I když se v minulosti konaly na palestinských územích různá místní mistrovství, letošní soutěž je výjimečná tím, že byla poprvé sponzorována mezinárodní organizací (WCA).

Rubikova kostka má i český patent

Ke světovým rekordům ale mají soutěžící ještě daleko. Ten v disciplíně 3×3×3 drží Jü-šeng Tu z Číny, který hlavolam rozluštil za 3 sekundy a 47 setin. Co si ale hlavně vyznavači speedcubingu cení, je průměr, za jak dlouho dojdou k řešení.

Praxe bývá taková, že každý soutěžící úkol splní pětkrát a jako jeho výsledek se započítá aritmetický průměr tří jeho průměrných časů (nejlepší a nejhorší čas se ignorují). A v tom je hvězdou Australan Feliks Zemdegs, který si drží úctyhodné statistiky 5 sekund a 69 setin.

Foto: Profimedia.cz

Ernő Rubik se svým výtvorem.

Hlavolam má celou řadu variant. Princip verze 3×3×3 byl aplikován na větší i menší rozměry, načež se na trh dostaly typy 2×2×2, 4×4×4, 5×5×5, 6×6×6 a 7×7×7. Nemusí se také vždy jednat jen o krychlová tělesa, což demonstrují např. hlavolamy Megaminx, Pyraminx nebo Square One.

Českým patentem je právě kostka Square One, zejména v České republice označovaná také jako Square 21.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám