Hlavní obsah

Do neapolského přístavu přitáhli mrtvolu velryby. Mohly ji zabít „spalničky“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neapol

Pochmurný výjev mohli minulé úterý spatřit lidé v italském přístavu Sorrento nedaleko Neapole. Loď pobřežní hlídky tam táhla více než 20 metrů dlouhou nafouklou mrtvolu plejtváka. Tu minulý týden objevili u mořského dna v Neapolském zálivu potápěči, tento týden tělo vystoupalo na hladinu. Experti nyní budou zjišťovat příčinu smrti kytovce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: U italského Sorrenta našli mrtvou velrybuVideo: Reuters

 
Článek

Předehrou k úterní akci byly události ze čtvrtka o týden dříve. Tehdy se u sorrentského přístavu v Neapolském zálivu objevila dezorientovaná velryba, která si narážením do překážek u přístavu způsobila krvácivá zranění. Zaměstnancům přístavu se podařilo zvíře odnavigovat na volné moře, kde velryba zmizela v hlubinách.

Druhý den se na místo vydali dva potápěči ze Zoologického institutu Antona Dohrna a nedaleko od přístavu v hloubce zhruba dvaceti metrů objevili na mořském dně mrtvolu plejtváka.

Podle prvních zjištění expertů z organizace Cert (Cetacean Emergency Rescue team) na záchranu kytovců se nemělo jednat o stejnou velrybu, která byla spatřena předtím – mrtvola dlouhá 21 metrů měla být podstatně delší než dříve pozorované zvíře – tato hypotéza však vzala za své, když potápěči zjistili, že mrtvola má na těle rány, které odpovídají zraněním, jež si zvíře způsobilo v přístavu.

V brazilské džungli našli mrtvou velrybu

Koktejl

Tento týden nafouklé tělo samice plejtváka myšoka vystoupalo na hladinu a úřady ho raději nechaly odtáhnout do přístavu.

Zde bude tělo podrobeno dalšímu zkoumání. Pitva zvířete by měla mimo jiné potvrdit, či vyvrátit podezření vědců, kteří se domnívají, že za úmrtím stojí morbillivirus. Předběžné výsledky zatím odhalily přímou příčinu smrti – poranění páteře.

Morbilliviry, jejichž jeden zástupce u lidí způsobuje spalničky, decimuje populace kytovců – způsobuje jim poškození mozku a dýchacích orgánů. V roce 2019 stál za uhynutím několika desítek delfínů u italských břehů a může mít na svědomí i plejtváka ze Sorrenta.

Záběry z dronu: Žraloci hodovali na gigantické mršině velryby

Koktejl

Po pitvě a odebrání laboratorních vzorků byla velryba rozřezána a kostra odvezena. Skončí pravděpodobně v sorrentském muzeu, kde se stane součástí programu o důležitosti ochrany těchto mořských obrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám