Hlavní obsah

Do centra Olomouce láká odér tvarůžkového festivalu

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezaměnitelný odér se od posledního dubnového sobotního rána line z centra Olomouce, které se na celý víkend proměnilo v hlavní scénu čtvrtého ročníku oblíbeného tvarůžkového festivalu.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Vybírat lze z několika specialit.

Článek

„Na všechny návštěvníky se nějaký dílek z typické hanácké speciality určitě dostane, připraveny jsou více než čtyři tuny tvarůžků,“ okomentovala dění po začátku voňavého festivalu na Horním náměstí vedoucí odboru cestovního ruchu olomouckého magistrátu Karin Vykydalová. Stánky na náměstí byly tou dobou přeplněné, a ač si tu a tam některé z dítek doprovázejících rodiče ucpávalo nos oběma rukama, na tvarůžkové dobroty se tvořily fronty.

„Mám jazyk a chuťové pohárky natěšené už několik dní, co jsme se na festival s rodinou chystali,“ svěřil se u pultu Tvarůžkové cukrárny z Loštic šedesátiletý Josef z Litovle. Gurmán nešetřil, vybral si hned čtyři kousky zákusků na první pohled nerozlišitelných od cukrovinek. Stačilo ale čichnout a jen jednou ukousnout!

Foto: Jiří Růžička, Právo

Do přípravy tvarůžkových specialit se v Olomouci zapojil i primátor Miroslav Žbánek.

Na tribuně nedaleko radnice v tu chvíli připravovali speciality tvarůžkové kuchyně primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO) a jeho náměstkyně Markéta Záleská (ODS). Očividně je tato činnost zaujala. „Možná, že po skončení politické kariéry se do toho pustíme. Koneckonců těch prostor na radnici je stále ještě dost, a nejsou tak využívané, jak bychom si možná představovali,“ vykoukl zpod kuchařské čepice Miroslav Žbánek.

Z pestré nabídky dobrot se těžko vybíralo. Jídelní lístky přetékaly plněnou královskou žampionovou tvarůžkovou směsí, tvarůžkovými tataráky, preclíky i rohlíčky. Pár v hanáckých krojích zaujal úhledně zabalený tvarůžkový Pozdrav z Loštic. Olomoucké minipivovary měly během tvarůžkového festivalu naštěstí pohotovost, takže se výrazné chutě podařilo doplnit dobrým pitím.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Tvarůžkový festival přilákal do centra Olomouce tisíce mlsounů.

„Tvarůžkový festival, který se v Olomouci konal poprvé v roce 2016, je jednou z vůbec nejnavštěvovanějších akcí v Olomouci. Má věhlas nejen v rámci České republiky, ale také na Slovensku, v Polsku, Rakousku, Německu ale i ve Velké Británii,“ vyzdvihla náměstkyně Markéta Záleská. V roce 2018 přilákala ojedinělá tvarůžková show na šestnáct tisíc návštěvníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám