Hlavní obsah

Dítě se narodilo ve 25. týdnu a vážilo 398 gramů. Přežilo

Novinky, Markéta Kautznerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lurgan

Malý Callum Duff konečně překonal pochybnosti, které provázely jeho předčasné narození. Lékaři mu nedávali příliš nadějí na přežití, neboť se narodil teprve ve 25. týdnu těhotenství a vážil pouhých 398 gramů. Ještě o šest týdnů později byl tak maličký, že mu mohl otec navléknout svůj snubní prsten na nohu.

Článek

Původně se měl Callum narodit až 29. března, na svět však přišel o více než tři měsíce dříve, 18. prosince 2010. Jeho matka byla převezena do nemocnice Royal Victoria v Belfastu, když jí v jiné nemocnici diagnostikovali prasečí chřipku a předporodní křeče. Předčasný porod byl proto podle lékařů nevyhnutelný. Dále uvedli, že pokud bude dítě vážit méně než 400 gramů, pravděpodobně nepřežije.

„Řekli nám, že máme udělat co nejvíc fotek, kdyby se totiž něco stalo, měli bychom prý aspoň je,“ uvedl v televizi UTV News Callumův otec, Shane Duff z Lurganu v Severním Irsku.

Callum 400gramové hranice těsně nedosáhl, dvakrát však po narození zakřičel, proto se lékaři usilovně snažili, aby jeho život zachránili. Teprve o týden později, o Vánocích, se mohli rodiče malého Calluma poprvé dotknout. Dalších pět týdnů trvalo, než si ho mohli pochovat.

Malý zázrak

Ještě než se 10. února mohl napít mléka z lahvičky, musel extrémně malý Callum překonat mnoho infekcí, podstoupit laserovou operaci očí, vyšetření srdce, dvě operace kýly a dostal dokonce také jedenáct transfúzí krve. Konečně se pak přiblížilo datum, kdy se měl teprve narodit, a rodiče si ho mohli s úlevou odvézt domů. V té době vážil už dva kilogramy.

„Je to náš zázrak, opravdu ano. Je celý náš život,“ řekla Callumova matka, Nicola Duffová.

„Zkrátka mu bylo souzeno, že tu s námi má být,“ dodala.

Nyní, v necelých šesti měsících, se Callumovi daří dobře, váží 3,8 kilogramu. Zdá se, že by jediným vážnějším následkem jeho předčasného narození mohl být špatný zrak. Až trochu vyroste, bude totiž muset nosit brýle, uvedla televize UTV News.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám