Hlavní obsah

Děčínské zoo se povedl odchov roku

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chápan středoamerický mexický je kriticky ohrožený primát, jenž se v zajetí chová jen velmi vzácně. Když se tak děčínské zoo povedlo začátkem listopadu odchovat mládě, sama zoologická zahrada tento počin směle označila za odchov roku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Děčínská zoo slaví přírůstek roku, narodil se tam chápan mexickýVideo: Reuters

 
Článek

Mládě, jehož pohlaví zatím nebylo určeno, přišlo na svět 3. listopadu. Pro jeho matku Melody se jedná již o druhého potomka. Ten první se narodil v pražské zoo.

„Chápany středoamerické mexické chováme v rámci Unie českých a slovenských zoologických zahrad, potažmo v celé Evropě, pouze my a Zoo Praha. Nejbližší další chovná skupina žije až v Izraeli nebo ve Spojených státech,“ vysvětlil vedoucí chovatel Petr Haberland.

Sedmnáctiletá samice Melody pochází z volné přírody v Guatemale, což značí velmi dobrý genetický podklad pro novorozené mládě. „Při porodu se chovala jako zkušená matka, všechno zvládla sama a nyní se také o mládě vzorně stará,” řekl Haberland.

Na jaře v plné kráse

Spatřit malého chápana bude pro návštěvníky děčínské zoo spíš dílem štěstí.  „Do venkovní expozice chodí tlupa pouze za příznivého počasí, ale na jaře se mládě jistě představí v plné kráse,” je si jistý chovatel.

Žirafy dostanou lepší domov, i s věží

Cestování

Tříčlenná skupina se do Děčína přestěhovala z pražské zoo letos v lednu. Pro dvě samice a jednoho samce byla v areálu na přelomu roku vybudována speciální venkovní expozice.

Reklama

Výběr článků

Načítám