Hlavní obsah

Dánský výtvarník nabízí knedlíčky z vlastního tuku

– KODAŇ

Provokující chilsko-dánský umělec Marco Evaristti v galerii v dánském Aalborgu nabízí k prodeji desítku polévkových knedlíčků připravených z vlastního tuku a balených s jeho fotografií. Jedno balení prodává za 4390 dolarů, což je asi 100 tisíc korun.

Článek

Evaristti pro výrobu knedlíčků využil tuk, který mu byl odebrán při liposukci. Tu si nechal provést právě proto, aby mohl připravit neobvyklé knedlíčky. Několik jich zkonzumoval při happeningu a zbytek "zakonzervoval" a překřtil je na "kuličky z Markova tuku". Umístil je v instalaci neonových trubek v aalborgské galerii.

Knedlíčky s cedulkou "Sněz mě, jsem umění" jsou jen další položkou na seznamu kontroverzních uměleckých projektů Evaristtiho, který se v roce 1963 narodil v Chile, ale od roku 1985 se usadil v Dánsku.

K jeho "kouskům" patří například výstava obrazů malovaných heroinem, kokainem a krví infikovanou virem HIV nebo jiná výstava, na níž mohli návštěvníci kdykoliv zmáčknout tlačítka mixérů, v nichž byly zlaté rybičky. Tisíci litrů potravinářské červeně také předloni nabarvil jeden grónský ledovec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám