Hlavní obsah

Dánská premiérka neudržela smích. Vysvětlovala, proč musel stát koupit velblouda

Novinky, pal

Nedávno zvolené dánské premiérce Mette Frederiksenové se podařilo na závěr 15hodinového jednání rozesmát celý parlament, když vysvětlovala, proč musela vláda do položky rozpočtu započíst i nákup velblouda Aliho.

Foto: Ritzau Scanpix, Reuters

Dánská premiérka Mette Frederiksenová rozesmála parlament vysvetlováním nepředpokládané nutnosti nakoupit velblouda.

Článek

Dánská vláda od září vykupuje slony z cirkusů. Jedná se o první krok, který vede k zákazu chovu divokých zvířat pro výstavní a cirkusové účely. Proto došlo i k nákupu slonic Ramboline, Lary, Djungy a Jenny od cirkusu Dannebrog za 11 milionů dánských korun (téměř 38 milionů Kč).

Vyšlo však najevo, že obchod má háček. Společně se slonicí Ramboline totiž vláda musela pořídit i velblouda Aliho. Zvířata totiž pojí hluboký vztah, jejich rozdělení proto nepřicházelo v úvahu.

Cirkus Humberto otevřel veřejnosti své zázemí. Ukázal trénink slonů a šelem

Domácí

Premiérka tak ve svém projevu 5. října, který byl mimochodem jejím prvním velkým veřejným projevem k dánskému parlamentu, vysvětlovala, proč bylo nutné koupit ke slonům i velblouda.

Oddělit Ramboline od Aliho by bylo zlé

„Obdrželi jsme důležité sdělení, že oddělit Ramboline a Aliho by bylo velmi zlé. A tak jsme k Alimu přišli,“ vysvětlovala premiérka nepředpokládaný výdaj a rozesmála se. K jejímu smíchu se připojili i přítomní poslanci.

Takto vykoupená zvířata mají od Dánska bezplatně vykupovat tamní zooparky a zoologické zahrady.

Reklama

Výběr článků

Načítám