Hlavní obsah

Dánové chtějí schválit zákon proti plžům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DÁNSKO

Nesmiřitelný boj přemnoženému plzáku španělskému vyhlásila dánská vláda. Ministryně životního prostředí Connie Hedegaardová dokonce vážně uvažuje o uzákonění občanské povinnosti ničit slimáky, informovala ve čtvrtek agentura DPA. Zemědělcům i drobným zahrádkářům mezitím nenasytní plži ničí úrodu zeleniny.

Článek

Hedegaardová ve čtvrtek deníku Berlingske Tidende potvrdila, že kabinet zpracovává národní strategii boje proti plzákům španělským, kteří se v zemi přemnožili v nevídané míře. Součástí strategie podle ní může být i přijetí legislativy zakotvující povinnost zapojit se do vyhlazování škůdců.

Pravicoví vládní politici chtějí, aby byly proti slimáčí invazi povinně nasazováni nezaměstnaní. Krajně levicová Socialistická lidová strana dokonce vyzvala k mobilizaci civilní obrany země. Čtenáři dánských deníků navrhují, aby byly do války proti plzákům vysláni jejich přirození nepřátelé, kachny a ježci.

"Když jedu na kole nakupovat, rozjedu jich předním kolem co nejvíc," pochlubila se v deníku Jyllands-Posten důchodkyně Solveig Ovesenová. Za poslední měsíc tak prý zneškodnila 1500 plzáků.

Experti: žádná účinná zbraň neexistuje

Návrhy nejrůznějších likvidačních metod, které plní dánská média těchto dnů, připomínají spíš zprávy o mohutných záplavách s milióny lidí bez přístřeší někde v Asii, poznamenala DPA. Návrh Hedegaardové, jak zatočit s plzáky vyvolal i negativní reakce: donucovací opatření jsou prý "nedánská". Také někteří experti jsou přesvědčeni, že v současnosti neexistuje žádná zbraň, která by dokázala slimáčí ránu viditelně zmírnit.

V průměru deset centimetrů dlouhý plzák španělský je původní v západní Evropě, ale před 50 lety se v souvislosti s intenzivním zemědělstvím začal rozšiřovat dále. Brzo obýval celou Evropu a dostal se dokonce až do USA. V České republice byl poprvé nalezen v roce 1991 a od té doby se v kulturní krajině invazně šíří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám