Hlavní obsah

Číňan si postavil vlastní dialýzu, přežívá už 13 let

Čínský vesničan na východě země si sestrojil vlastní dialyzační přístroj, aby se mohl léčit levněji a doma. Chu Sung-wen se doma už plných 13 let třikrát týdně připojuje na dialýzu za výrazně nižší cenu než v nemocnici.

Foto: Profimedia.cz

Chu Sung-wen ukazuje svou domácí dialýzu.

Článek

Chu Sung-wen onemocněl za studií téměř před 20 lety. Dialýza mu pomáhá odstranit odpadní produkty z krve, na což jeho ledviny nestačí. Po šestiletém docházení na dialýzu, jejíž cena zruinovala rodinný rozpočet, se rozhodl, že si z lékařského materiálu sestaví vlastní dialyzační přístroj.

"Cena za domácí dialýzu je jen 60 jüanů (asi 185 korun), což je zhruba 12 procent ceny, kterou účtuje nemocnice," cituje Chu Sung-wena server ShanghaiDaily.com.

Foto: Profimedia.cz

Chu Sung-wen ukazuje svou domácí dialýzu.

O domácí léčbě Číňana se veřejnost dozvěděla loni v červenci, kdy se natočil na video, které umístil na internet. Chu tvrdí, že ačkoliv přístroj funguje, může být nebezpečný. Při používání podobné domácí dialýzy už prý zemřeli dva lidé, které znal.

Chu Sung-wena nakonec zapojili do programu pro nemocné a dialýza v nemocnici ho bude stát stejně jako jeho domácí léčba. Pacient ale stále neví, jestli nabídku využije - nemocnice je prý daleko a je přelidněná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám