Hlavní obsah

Čína bude mít první Disneyland

– HONGKONG
BBC, Lenka Hloušková

Oblíbená postavička Mickey Mouse a jeho přátelé najdou nový domov - Čínu. Záměr otevřít první zábavný park tzv. Disneyland tak dostal po letech konkrétní podobu. Podle britské BBC vloží mezinárodní investoři do projektu zhruba 3,26 miliardy liber (asi 163 mld.Kč). Výstavba má být ukončena v roce 2006.

Foto: Jiří Cysař

Snímek z loňského trhu

Článek

Investoři předpokládají, že vybudování prvního čínského Disneylandu nedaleko Hongkongu se ihned po otevření parku stane zdrojem jistých příjmů. Zaměřují se především na miliony přijíždějících turistů, počítají ale i se střední vrstvou.  Výstavba rozsáhlého sto hektarového areálu zaplněného atrakcemi zasáhne i do mořských hlubin.

 Oběti zábavy

Připraví zde o životní prostor řadu živočichů, ohroženi tak budou podle ekologů například vzácní bílí delfíni. Příliš nadšený není ani Peking, který za projektem vidí "nežádoucí pronikání amerických tradic" do Číny a uvažuje o zbudování levnější konkurenční varianty zábavného parku v Šanghaji.   Slavnostní ceremonie k zahájení výstavby proběhla včera. Zúčastnili se jej nejen přední hongkongští podnikatelé a ředitel Disneylandu Michael Eisner, ale i postavičky Mickey Mouse, pes Pluto, Sněhurka či sedm trpaslíků.  Služeb Disneylandu mohou zatím využít návštěvníci a obyvatelé Spojených států, Francie a Japonska. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám